Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alen Sekelj i suradnici

Prva pomoć : Doktrina i praksa

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 02/2006.
  • 650, tvrdi uvez
  • ISBN 9531762473
  • Cijena: 53.09 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prva pomoć, autora dr. Alena Sekelja i suradnika izuzetno je opsežan prikaz prve pomoći u svim mogućim situacijama potrebe za brzinom, djelotvornošću i sigurnom intervencijom. Na više od 600 stranica jasnoga i ciljanoga teksta popraćenoga odgovarajućim fotografijama u boji, autor i suradnici prikazuju nužne, općeprihvaćene mjere koje nudi suvremena prva pomoć u vrlo različitim situacijama u kojima su ugroženi život i zdravlje ljudi.

U pripremi ovoga priručnika prve pomoći korištena je opsežna literatura i u bibliografiji se navodi 88 objavljenih knjiga, publikacija i njihovih autora, čiji su radovi poslužili u pisanju ove knjige. Posebnu važnosti ova knjiga ima za liječnike, liječničke suradnike, studente medicine i predavače prve pomoći, jer ih u hitnim situacijama može brzo i uspješno podsjetiti na sve mjere i njihov redoslijed, koje je u trenutku događanja preporučljivo primijeniti.

"Ovaj je udžbenik napisan iz ljubavi. Bez obzira na to što budem kasnije tvrdio i o čemu budem govorio - on je proizvod nemjerljive osjećajnosti prema čovjeku, osobito prema čovjeku u nevolji, kad mu život ne ovisi samo o dobroj volji, sreći ili sudbini, već prije svega o znanju koje nosimo u sebi. To je znanje prevelika obujma i širine da bi se u potpunosti obuhvatilo i upilo kao voda. Ono također u sebi nosi mnoge tajne koje, vjerujem, nikad ne će biti otkrivene i ispričane. Ipak, dio toga znanja postoji u nama i oko nas. Samo ga treba svaki dan tražiti, loviti ga iza svakog slučaja, iznenađenja i dijaloga. Puno toga se nauči, ali i zaboravi, ako se ne studira, vježba, dorađuje i ispravlja. Isto se događa i s tematikom kojom se bavi ova knjiga.

Prva je pomoć rame uz rame s medicinom, odnosno suvremenim dostignućima u ovoj prirodnoj (i društvenoj) znanosti; prati je u korak i ne pušta je (jer to i ne smije), a ima ulogu od neprocjenjiva značaja. Ona je prije svega namijenjena svima - baš svima koji se nađu svojom glavom i sa svojih deset prstiju ispred čovjeka koji je ozlijeđen ili bolestan i umire. U takvim situacijama svi su naizgled jednaki: i vatrogasci, i policajci, i zdravstveni djelatnici, i arhitekti, učenici, rudari, glazbenici... Ipak, razina znanja kojom zdravstveni djelatnici prilaze problemu je dakako nemjerljiva u odnosu na druge skupine. Upravo zbog toga, cilj ovog priručnika i jest da laici i poluprofesionalne ekipe prve pomoći ili stručne postrojbe druge naravi, koje u svojim svakodnevnim aktivnostima imaju manje ili više doticaja s nesrećama, ozljedama i bolestima - steknu veću razinu znanja, upravo iz osnovnih principa prve pomoći. Naime, svaka tematska jedinica obrađena je na način koji svaku osobu koja želi znati više, na iscrpan i zadovoljavajući način usmjerava prema onim oblastima iz života koje su joj uvijek bile nejasne i mutne".
Alen Sekelj

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –