Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Erich Kästner

Ljubav u Salzbzurgu : Ili Georg upada u neprilike

  • Nakladnik: Otokar Keršovani
  • Prijevod: Zlatko Crnković
  • 11/2007.
  • 126 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531531177
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Riječ je zapravo o romanu koji u originalu nosi naslov "Der kleine Grenzverkehr" ("Malogranični promet"), ali postoji i drugi naslov istog djela, "Georg und die Zwischenfdlle" ("Georg upada u nezgode"). Stoga je hrvatski nakladnik uzeo sebi slobodu ponuditi treće rješenje koje je možda atraktivnije i prikladnije sadržaju romana.

Jer, riječ je doista o ljubavi koja je planula uoči Drugog svjetskog rata u tom austrijskom gradu, između glavnog junaka Georga, koj i privremeno boravi u njemačkom pograničnom mjestu Bad Reichenhallu i svaki dan prelazi granicu i posjećuje Salzburg, gdje pod neobičnim okolnostima upoznaje mladu ljepoticu u koju se zaljubljuje na prvi pogled. Moglo bi se reći daje sama priča prilično naivna, ali valja priznati daje ispripovijedana na majstorski način, te da razgaljuje čitatelja svojom vedrinom i optimizmom.

(iz pogovora prevoditelja Zlatka Crnkovića)



Erich Kästner poznat je u svijetu kao jedan od vrsnih pisaca za djecu i omladinu. Autor je niza knjiga za djecu i mladež poput romana "Emil i detektivi", "Blizanke", "Tonček i Točkica", "Leteći razred", «35. Maj», «Don Kihot», «Emil i blizanci», «Artur s dugačkom rukom» i «Konferencija životinja».

Nakon odsluženog vojnog roka za vrijeme Prvoga svjetskog rata Erich Kästner postaje pacifist i protivnik bilo kakvih totalitarnih sistema. Godine 1927. Kästner ulazi u literarne krugove Berlina i postaje jedan od vodečih njemačkih pisaca. U tom plodnom razdoblju koje je trajalo do 1933. godine Kästner je stvorio svoje najpoznatije radove kojima je zauzeo značajno mjesto u povijesti njemačke literature. No, kao protivniku nacizma kasnije mu je zabranjeno objavljivanje knjiga.

Jedna od knjiga koja nije dobila dozvolu za objavljivanje bila je njegovo poznato djelo za djecu «Emil i detektivi». Onemogućen da objavljuje knjige u domovini objavljivao ih je u Švicarskoj. No usprkos tomu, ostao je u Njemačkoj i za Hitlerove vladavine i bio je jedan od rijetkih autora koji je bio osobno prisutan kad su nacisti 1933. godine palili knjige, uključujući i njegove. Godine 1943. posve mu je zabranjeno pisanje.

Poslije rata Kästner se odselio u München. Postao je urednik časopisa «Die neue zeittung» iz Münchena, te osnivač dječjeg časopisa «Pingvin». Njegove su knjige ponovno postale vrlo popularne i prevode se na sve jezike. Pisao je i epigrame i drame.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –