Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Suvin

Metamorfoze znanstvene fantastike : O poetici i povijesti jednog književnog žanra

  • Nakladnik: Profil
  • 12/2010.
  • 440 str., meki uvez
  • ISBN 9789533191188
  • Cijena: 229.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Iako je odavno prepoznat u međunarodnim razmjerima, rad hrvatskog teoretičara književnosti i kulture Darka Suvina još uvijek nije dovoljno poznat u Hrvatskoj jer autor svoje tekstove već četiri desetljeća piše i objavljuje uglavnom na engleskom jeziku.

Još za boravka u domovini počeo je istraživati znanstvenu fantastiku, objavivši niz književnoznanstvenih eseja u časopisu Umjetnost riječi te antologiju "Od Lukijana do Lunjika" opremljenu i temeljitim književnopovijesnim pregledom tog žanra. I svoju svjetsku reputaciju nakon odlaska u inozemstvo primarno je gradio tekstovima o znanstvenoj fantastici, što je rezultiralo i nizom djela među kojima je najvažnija knjiga Metamorphoses of Science Fiction (1979.).

Suvin napušta zastarjele poglede na SF kao marginalni, trivijalni žanr; za njega je i inače hijerarhija među žanrovima rezultat kriterija koje nameću nositelji društvene moći. Ova knjiga determinira teorijske pretpostavke poetike žanra te donosi analize reprezentativnih autora znanstvene fantastike. Ona ima u svjetskim razmjerima pionirsku ulogu u afirmaciji vrijednosti žanra te je nezaobilazna u svakom ozbiljnijem teorijskom pristupu znanstvenoj fantastici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –