Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Langshaw Austin

Kako djelovati riječima : Predavanja William James održana na Sveučilištu Harvard 1955.

  • Nakladnik: Disput
  • Prijevod: Andrea Milanko
  • 04/2014.
  • 126 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602104
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Kako djelovati riječima" (How to Do Things with Words, 1962) uknjižen je ciklus dvanaest predavanja koja je J. L. Austin 1955. godine održao na sveučilištu Harvard (SAD). Predavanja su bila dio niza pozvanih Predavanja William James, zasnovanih u čast američkoga pragmatičkog filozofa W. Jamesa, u okviru kojih su na Harvardu lektorate držali glasoviti znanstvenici poput B. Russella, K. Poppera, R. Oppenheimera, H. P. Gricea, M. Foucaulta, R. Sennetta. Gradivo izneseno u knjizi Austin je na matičnome sveučilištu Oxford od 1952. godine predavao pod naslovom Words and Deeds (Riječi i djela).

Oprečno ondašnjim pristupima Austin uočava da nisu svi iskazi konstativni, nisu svi istinite i neistinite tvrdnje, već ima i performativnih, izvedbenih iskaza, takvih kojima se nešto čini, kojima se djeluje, koji ne podliježu mjerilima istinosnih vrijednosti, nego mjerilima posrećenosti, prikladnosti i uspješnosti izvedbe. Razloživši međutim kako razlika performativa i konstativa nije izrazita, diskretna, te da se mjerila jednih mogu primjenjivati i na one druge, Austin kreće ispočetka i pita se o tome što zapravo činimo kazujući nešto.

Razlučuje tri vrste činova. Lokucijski, izricanje riječi s njihovim značenjem i u skladu s gramatikom. Ilokucijski, izricanje riječi s nekom ilokucijskom snagom, a to može biti obavijest, prosudba, presuda, obećanje, najava i sl. Perlokucijski, izazivanje učinaka u sugovornikâ, a to može biti nagovor, odvraćanje, uzbunjivanje i sl. Te tri vrste činova vrste su uporabe jezika, ne jedine i ne samo jezika. Konstativi i performativi nisu doli apstrakcije, konstativi bliski čistoj lokuciji, performativi čistoj ilokuciji, koje su obje također apstrakcije.

Stvarni govorni činovi uvijek su višeslojni i kao takve ih valja proučavati – kao cjelovite činove u cjelovitim govornim situacijama, s obzirom na ilokucijsku snagu, okolnosti situacije, društvene konvencije, stupanj njihove istinitosti i posrećenosti, na namjere, prethodno znanje i iskustvo sudionikâ.Kako djelovati riječima međašna je knjiga teorije govornih činova i ostavila je golem trag na sve proučavanje jezika i jezične djelatnosti – na lingvistiku, filozofiju, pravnu znanost, antropologiju, psihoanalizu, komunikologiju, književnu i kulturnu teoriju.

***

John Langshaw Austin (1911–1960), engleski filozof jezika, profesor filozofije na Oxfordu, jedan od najistaknutijih predstavnika analitičke filozofije, razvio teoriju govornih činova, snažno utjecao na filozofiju običnoga jezika i na mnoge društvene i humanističke znanosti. Glavna djela tiskana su mu postumno: Philosophical Papers (1961), Sense and Sensibilia (1962), How to Do Things with Words (1962).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –