Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bora Ćosić

Put na Aljasku

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2008.
  • 126 str., meki uvez
  • ISBN 9789531207874
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Æosićeva je knjiga svojevrsna postmodernistička mješavina žanrova, knjiga inteligentnog autora, vrsnog stilista, prepuna briljantnih asocijacija, misli i literarnih slika. U osnovi, ona je putopis jer autor u njoj referira o putovanjima u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, zemlje u kojima je u novije vrijeme boravio, najčešće kao gost književnih festivala, ili gost na promocijama novih izdanja svojih knjiga.

Æosić se osjeća apatridom, iako je lišen gorčine izgubljenog zavičaja, koja obično obilježava apatridstvo. On s radoznalošću i afirmativnim stavom doživljava ljude, zanimaju ga događaji i umjetnički pothvati. Sve to budi u njegovu sjećanju niz uspomena koje knjizi pridaju svojstva memoara. Iz gustog tkanja Æosićeve proze izranjaju portreti njegovih starih prijatelja poput Vanište, Dragojevića, Golika, Murtića (da spomenemo samo likove iz hrvatskog dijela putopisa), uspomene na minula vremena i zanimljive trenutke književne i umjetničke povijesti.

U knjizi važan udjel imaju i obiteljske uspomene ne samo autorove već i one koje se odnose na njegovu suprugu Lidiju Klasić, koja poput Bore ima zanimljive, etnički nečiste, tipično srednjoeuropske korijene. Dakako, važan sloj knjige čine i politička razmatranja vezana za promjene u posljednja dva desetljeća i ratove na tlu bivše Jugoslavije.

***

Bora Æosić
je rođen 5. travnja 1932. godine u Zagrebu. Godine 1937. s obitelji seli u Beograd, gdje živi do lipnja 1992., kada napušta Beograd i odlazi u Rovinj. Danas živi u Berlinu. Objavio je preko trideset knjiga romana, pripovijesti i eseja. Uređivao reviju Danas i časopis Rok, bavio se teatrom, filmom, prevođenjem...

Čitateljstvu je poznatiji kao prozaik, i to prvenstveno po knjigama iz obiteljskog ciklusa «Priče o zanatima», «Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji», «Tutori» i «Bel tempo».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –