Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Lazarević

Između straha i nade : Gospodarsko-povijesne studije o teškoćama modernizacije

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • 06/2018.
  • IX, 165 str., meki uvez
  • ISBN 9789537963798
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi je prikazan proces ekonomske modernizacije na slovenskom području u devetnaestom i prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Riječ je o modelskom istraživanju koje je korisno i hrvatskim istraživačima, napose jer je autor uklopio uže (slovenske) fenomene u širi kontekst Habsburške Monarhije/Austro-Ugarske, odnosno prve jugoslavenske države.

 

“Obrađuje se jedna vrlo rijetka tema i pristupa joj se na novi način, otvoreno i bez ograde, te se ukazuje na metode kojima se treba pristupiti u obrani svojih nacionalnih, gospodarskih, a time dakako i društvenih vrijednosti.“

(iz recenzije prof. dr. Mire Kolar-Dimitrijević)

“Lazarević akribično analizira pojavu i obilježja ekonomskog nacionalizma, kao ideologiju manifestnu na vanjskom i unutarnjopolitičkom planu. U doba Monarhije ona je instrument opiranja gospodarsko-političkoj snazi Nijemaca, dočim se u istom razdoblju češki kapital dočekuje otvorenih ruku. […] Važan dio svoga rada autor posvećuje analizi seoskih gospodarstava temeljeći svoje sintetičke zaključke na studijama slučaja.”

(iz recenzije prof. dr. Iskre Iveljić)

Žarko Lazarević, slovenski povjesničar, znanstveni je savjetnik u Institutu suvremene povijesti u Ljubljani i profesor ekonomske i socijalne povijesti na Primorskom univerzitetu u Kopru. Bavi se istraživanjima agrarne problematike, industrijalizacije, poduzetništva, uloge nacionalizma u ekonomiji, konzumerizma i oglašavanja te razvoja financijskog sektora u moderno doba.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –