Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Timothy Snyder

Krvava prostranstva : Europa između Hitlera i Staljina

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Vuk Perišić
  • 10/2018.
  • 624 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532669947
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nacistički i staljinistički režimi ubili su od 1933. do 1945. više od četrnaest milijuna civila na krvavim prostranstvima – području koje obuhvaća dio Rusije, Poljsku, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države. Ubijanje je počelo glađu koju je Staljin izazvao u Ukrajini, a nastavilo se Velikim terorom i potom uništenjem Poljske u njemačko-sovjetskoj režiji. Nakon njemačkog napada na Sovjetski Savez milijuni su umrli kod Staljingrada, a Nijemci su krenuli u krvavi pohod protiv Židova. Po završetku Drugog svjetskog rata i ponovno poslije kraja komunizma, nacionalisti krvavih prostranstava, ali i izvan njih, posvetili su se uvećanju broja svojih žrtava ne bi li si priskrbili nevinost.

Uspoređujući dva sustava koja su usmrtila milijune ljudi, briljantni američki povjesničar Timothy Snyder u "Krvavim prostranstvima" iz novoga kuta promatra središnji događaj europske povijesti 20. stoljeća. Ovo vrhunsko djelo koje govori o povijesti političkog masovnog ubojstva od neizmjerne je važnosti i za naš stav prema vlastitoj prošlosti. Jer, kako upozorava Snyder, ako povijest ne izgradimo i obranimo na potpuno drugačijim temeljima, zateći ćemo se u situaciji da će Hitler i Staljin nastaviti vrednovati svoje zločine umjesto nas.

**

Snyder je vjerojatno najtalentiraniji povjesničar mlađe generacije kojem je u fokusu moderna Europa. Krvava prostranstva po svim su mjerilima zadivljujuće, čak i trijumfalno postignuće. - The Nation

Odvažna i originalna povijest masovnog ubijanja u 20. stoljeću. - Anne Applebaum, New York Review of Books

Knjiga Timothyja Snydera revizija je povijesti najbolje vrste: argumentirana, i uz pažljivu upotrebu statističkih podataka, čitatelja tjera da ponovno promisli o najpoznatijim epizodama europske novije povijesti. - Economist

Timothy Snyder profesor je povijesti na sveučilištu Yale, a napisao je i uredio niz hvaljenih i nagrađenih knjiga o europskoj povijesti 20. stoljeća. Autorova prethodna knjiga, "O tiraniji" (Naklada Ljevak, 2017.), međunarodni je bestseler. Među njegovim su ranijim knjigama i "Black Earth: The Holocaust as History and Warning" (Crna zemlja) i "Krvava prostranstva" (Fraktura, 2018.). Snyder je stalni član Instituta za humanističke znanosti u Beču. Za svoj rad primio je Nagradu Američke akademije za umjetnost i književnost, Nagradu Hannah Arendt i Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje. Djela su mu prevedena na četrdesetak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –