Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N. Bartolčić • 08.10.2013.

Brazilska selekcija dolazi u Frankfurt bez Coelha

Zanimljiv obrat. Ako vam možda nije poznato Brazil je ove godine zemlja u fokusu Frankurtskog sajma knjiga, selekcija brazilskih autora broji njih čak 70, no među njima neće biti najpoznatije brazilske literarne zvijeze Paula Coelha, iako je njegov nastup već davno unaprijed najavljivan, uvršten u razne popratne programe, forume, čitanja, medijske nastupe...

Ali, nije riječ o kakvom hiru brazilskih selektora već je Paulo Coelho sam odlučio u znak protesta ne nastupiti ove godine u Frankfuru, na najpoznatijoj svjetskoj knjižnoj smotri.


Ukratko, Coelho smatra da je selekcija autora koje je u Frankfurt pozvalo brazilsko Ministarstvo kulture prije izraz nepotizma državne administracije nego li stvarne vrijednosti pozvanih autora, da od tih 70 pozvanih jedva da je čuo za njih 20-ak i da su mu ostali potpuno nepoznati (a Coelho smatra da dobro poznaje brazilsku literarnu scenu), da mnogi mlađi brazilski autori neće biti u Frankfurtu iako upravo oni čine najzanimljiviji dio suvremene brazilske knjižne scene... te da je on na sve to upozoravao ali da su njegove kritike ignorirali.

Na djelu je, smatra Coelho, klasični nepotizam kojem on ne želi dati podršku već upravo suprotno - svojim nedolaskom prokazati ga najširoj brazilskoj i svjetskoj javnosti (što mu s obzirom na prisutnost na društvenim mrežama uopće neće biti problem).


Paulo Coelho se u razgovoru za njemački Die Weldt dotakao i brojnih drugih vrlo aktualnih tema, i stoga vam preporučamo šire izvode iz razgovora koji je s Coelhom vodio Martin Scholz.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –