Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 27.03.2018.

Hrvatski nakladnici i autori predstavljaju se na 55. Sajmu dječje knjige u Bologni
Održava se
26.-29.03.2018.

Sajam knjiga u Bologni 2018.

U ponedjeljak 26. ožujka 2018. po 55. put otvorila su se vrata Sajma dječje knjige u Bologni, najpoznatijeg svjetskog godišnjeg okupljališta nakladnika, pisaca, ilustratora, prevoditelja i svih onih koji rade na produkciji knjiga za djecu. Sajam traje četiri dana i završava 29. ožujka.

U Bologni se susreću i oni koji rade na promociji i prodaji dječje knjige, promociji pisaca, ilustratora, prevoditelja kao i oni koji proučavaju knjige i dodjeljuju nagrade za najbolje knjige, ilustratore, pisce i prevoditelje (Astrid Lindgren Meomorial Award i Hans Christian Award – za obje ove godine je hrvatski kandidat ilustratorica Andrea Petrlik Huseinović).


Hrvatska dječja knjiga koja se smjestila u dvorcu iz bajke na trideset dva četvorna metra u paviljonu 21 A 77 koji je idejno osmislio Kašmir Huseinović, ilustrirao i oblikovao Zdenko Bašić, a ove godine oslikala Ana Kadoić. U tom dvorcu smjestilo se dvanaest nakladnika iz Hrvatske: Alka Script, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Dječja knjiga, Ibis grafika, Kašmir promet, Mala zvona, Naklada Slap, Naša djeca, Sandorf, Semafora, Udžbenik.hr, Hrvatska dječja knjiga.

Ove godine vrata Sajma dječje knjige u Bologni i sama Bologna posebno su otvorena za Kinu kao zemlju gosta. Nakladnička scena u Kini, osobito ona vezana uz dječju književnost, znatno je ojačala u Kini otkada je kineska vlada omogućila obiteljima da imaju dvoje djece.  Slogan Pekingškog sajma ‘Baby boom, business boom’ govori sve o važnosti sudjelovanja na Sajmu dječje knjige u Bologni kao i na Sajmu knjiga u Pekingu.

Sve što će se dogoditi u Bologni dogodit će na štandovima nakladnika i u četiri „kafića“, prigodno nazvana Ilustrators caffe, Authors caffe, Translators caffe, Digital caffe, kao i na pratećim izložbama. 


Nastup hrvatskih nakladnika, pisaca i ilustratora financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (80.000,00 kuna), Udruga za zaštitu autorskih prava nakladnika ZANA (30.000,00 kn) i sami nakladnici (12.000,00 kn).


Više informacija potražite na Facebook stranici Hrvatske dječje knjige.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –