Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: Nenad Bartolčić • 03.02.2011.

Čiča miča, beskrajna je priča

"Moderna vremena Info" kao portal za knjigu & kulturu uvijek će biti na raspolaganju onima za koje smatramo da o određenim temama & problemima imaju nešto konstruktivno za reći, a pogotovo u situaciji kada to isto možda i nisu u mogućnosti reći tj. objaviti negdje drugdje.

No ipak, primarni je cilj ovog portala zainteresirati što širi krug svojih čitatelja za nova izdanja hrvatskih nakladnika, ponukati ih na čitanje knjiga iz najrazličitijih područja interesa, kao i skrenuti im pažnju na pojedine sudionike tzv. lanca knjige - autore, urednike, prevoditelje i sve ostale, sugerirati događanja koja bi vrijedilo posjetiti, prenijeti vijesti iz svjetskog knjiškog biznisa itd.

 
Polemičke napise koji su pod "radnim" nazivom "Visković vs. Jergović & Co." (ili možda je točnije obratno) posljednjih dana prepunili hrvatske medije, čak i one koji s knjigama & kulturom više i nemaju puno veze, popratili smo (neke i ekskluzivno objavili na portalu, baš kao i na našim Facebook stranicama) u onolikoj mjeri koliko nam se činilo potrebnim (neki će možda reći i previše) i svrsishodnim.

Nastojali smo da se u svemu tome jasno razabere i naš stav, ali i da naša pozicija ne bude smetnja da bez zadrške objavimo i stavove s kojima teško da bi se mogli složiti. Da, potpisnik ovih redova (a ujedno i urednik portala) nikad nije (nisam :) bio fasciniran likom i djelom Miljenka Jergovića koji je godinama iritirao svojim ružnim medijskim ispadima, ali nismo zato prema njemu na portalu bili isključivi, Jergovićeve nove knjige uredno se bilježe, promocije najavljuju, a kritičari kada pišu za MV Info ionako to rade bez uredničkog diktata, pa to što ja osobno mislim da je "Otac" loša knjiga nije smetalo da objavimo skroz suprotnu ocjenu knjige.

Što se same polemike tiče, u pregledima vijesti kada se polemika tek zahuktavala, naglašavali smo da bi se hrvatski pisci u većoj mjeri trebali u prvom redu pozabaviti svojim egzistencijalnim problemima (cehovskim organiziranjem, borbom za bolji položaj pisaca i za bolji tretman knjige u društvu, i sl.) a manje vlastitim sujetama i nerijetko sasvim iracionalnim sukobljavanjima. Na žalost, ova je polemika samo još više učvrstila naše stajalište da trenutno mnogo toga u HDP-u (ali i ne samo u HDP-u) nije dobro. Najavljeni proljetni izbori u HDP-u su pred vratima, i rado ćemo na stranicama portala objaviti konstruktivne prijedloge članova HDP-a o tome kako oni vide svoje udruženje u bliskoj budućnosti, ali i dugoročnije.

No, istovremeno smo bili i svjesni da je prijeko potrebno da sve ono što se godinama zbog konformizma, navike nezamjeranja ili jednostavno zbog kukavičluka pretjerano zatomnjivalo, napokon i jasno i glasno izrekne, da se čuje tko što i kako promišlja, jer potiskivanje nikada nije vodilo nečemu dobrom. I to je zapravo bio glavni razlog da smo otvorili prostor ovoj polemici i na našim stranicama.

Drago nam je i da je njena čitanost nadmašila sva naša očekivanja, i posebno nam je drago da su i brojni komentari čitatelja, i našeg portala i naših facebook stranica, u velikoj većini pokazali jednu drugu razinu od one na koju, na žalost, u pravilu nailazimo na vodećim hrvatskim portalima "općeg tipa", što nam samo potvrđuje ono što smo znali i od prije - da su naši čitatelji upravo ona publika kojoj se i obraćamo.

 
Iako su se i jučer (utorak) tijekom dana pojavljivale i nove reakcije aktera u ovoj polemici (Dežulović, Kuljiš, Visković), namjerno ih nismo bili posebno prezentirali već smo ih odlučili skupno objaviti (u obliku posebnih dodataka ili objavljivanjem poveznica na izvor), prvenstveno iz razloga što nismo željeli da se Moderna vremena Info preko noći prometnu u oglasnu ploču preko koje će se prepucavati "zainteresirane" stran(k)e, a svi ostali sadržaji portala pasti u drugi plan.

No, kako vas ne bi uskratili za informaciju, upućujemo vas i na tih nekoliko novih priloga:

- Faruk Šehić: "Četnik, kako to gordo zvuči"

 ** skrećemo vam pažnju da je Šehićev tekst objavljen još 29. srpnja 2009.! godine, i da nam Google nije pomogao tj. da nismo zapazili da je Ivan Lovrenović reagirao na njega. Čudno.

- Boris Dežulović: "Viskovićevo mišljenje fizički može nauditi Jergoviću. Isključujem HDP od sebe. Odmah"


Tekstove Velimira Viskovića "Otvoreno pismo Borisu Dežuloviću" i Denisa Kuljiša "Jergovićevo etičko čišćenje" (Kuljišev tekst je ali u kraćenom obliku objavljen u Jutarnjem listu), koji su nam pristigli na mail, objavljujemo kao posebne mutimedijske dodatke koje možete čitati putem Issuu servisa, kojeg i inače koristimo za prezentiranje skraćenih pregleda knjiga ili drugih publikacija.


DOPUNA:

03. veljače 2011. :


- Zlatko Gall u svojem pismu članovima HDP-a, u želji da smiri tenzije izjavljuje kako osobno duboko žali što je potpisao "prosvjednu notu" i poziva na zaklučenje "turobne serije sve  besmislenijih i ostrašćenijih 'polemičkih epizoda'", ističući pri tome da nije promijenio mišljenje o karakteru Viskovićeve "polurečenice" zbog koje je i prvotno reagirao.

- Nenad Rizvanović u svojem kratkom pismu članovima HDP-a podržao je Zlatka Galla tj. njegovo pismo.

- "Intelektualci zgroženi govorom mržnje Vlahe Bogišića" - grupa intelektualaca (Sead Begović, Enes Kišević, Munir Vejzović, Ekrem Čaušević, Sead Muhamedagić, Izet Ðuzel, Ibrica Jusić, Azra Abadžić Navaey, Senad Nanić, Filip Mursel Begović, Faris Nanić, Sena Kulenović) javno reagira na izjavu o "balijama" Vlahe Bogišića, ravnatelja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

– Jergovićevo etičko čišćenje - Denis Kuljiš –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –