Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Jasminka Šikić • 01.04.2005.

Skriveno blago potomaka zmaja

Chinese Literature izdavačka je kuća koja od ’51. izdaje na engleskom i francuskom jeziku, a od ove godine, uz dopuštenje kineske administracije, svoju aktivnost proširuje i na web. Ove stranice odškrinut su prozor kroz koji možete dobiti bolji uvid u ogromno zakopano blago manje poznate kineske literature i kulture općenito. Takav je i osjećaj kad krenete surfati ovim siteom -kao neki cyber Marko Polo u otkrivanje Dalekog istoka. Dobar izbor za početak su eseji o tradicionalnoj kineskoj kulturi, gdje je opisano stvarno svašta - od umjetnosti i arhitekture do drevnih igara, običaja i vjerovanja.

Ono najzanimljivije od svega i za što vam je potreban jedan duboki udah prije nego se u to uopće upustite je opsežan kronološki prikaz klasične književnosti. Naime, ovdje možete pročitati neke zapise koji sežu sve do 6. st. p.n.e., pa prekopavati po pjesmama poput, primjerice, one posvećene ranoj berbi riže na Zapadnom polju devetoga mjeseca godine Geng Xu (prema zapadnom kalendaru 490. g. n.e.) i tako redom sve do “Dream of Red Chamber”, autora Tsao Hsueh-china - romana iz sredine osamnaestog stoljeća koji se smatra remek djelom svjetske književnosti.

Prijevodi na engleski su odlični i ne bi vam trebali zadavati probleme. Panoramski prikaz ranog 20. stoljeća nudi prozu i poeziju iz pera najpotvrđenijih kineskih spisatelja, a za one suvremenijeg ukusa, tu su predstavljeni i najbolji suvremeni pisci proze, fikcije i poezije, s potpunom bibliografijom i nekim djelima dostupnima on-line. U rubrici Leisure Time su basne i jednominutne humoristične pričice za “relaksaciju i zabavu”. Redovno se objavljuju i vijesti o zbivanjima u kineskim umjetničkim i literarnim krugovima, a sve to besplatno i dostupno jednim klikom miša na ovoj adresi. Umjetnost narodu…

www.chineseliterature.com.cn

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –