Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Naughton

Od Gutenberga do Zuckerberga : Što zaista morate znati o Internetu

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Marijana Bender
  • 09/2014.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953201
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U današnje doba mnogi od nas ne mogu zamisliti svakodnevicu bez računala, pametnih mobitela, tableta i sličnih naprava, tzv. gadgeta, a ponajprije bez interneta. Čudesna mreža – internet – pružio nam je svijet na dlanu, dostupan klikom miša. Bilo da nam je povremeno ili stalno nužan u poslu, bilo da nam služi za učenje, razonodu ili druženje s prijateljima (i virtualnima i stvarnima), prožeo je sve razine suvremenog života. I kao što nam je sasvim normalno da imamo struju, grijanje, vodu, isto je tako, većini nas, normalno imati pristup internetu.

Internet se uzima zdravo za gotovo, a još samo prije desetak godina bio je u 'povojima'. Jesmo li uopće svjesni njegova munjevito brzog razvoja, njegove moći, njegovih posljedica – i dobrih i loših? Internet je iz temelja promijenio ljudsku komunikaciju (e-pošta, ćaskanje, društvene mreže, usluge poput Skypea i sl.), glazbeni, pa i filmski svijet te nakladništvo, postavivši nova pravila u područjima osobne privatnosti, prava na informaciju, autorskih prava...

O svemu navedenome promišlja John Naughton u knjizi "Od Gutenberga do Zuckerberga: Što zaista morate znati o Internetu", u kojoj nam podastire pregled povijesti razvoja mreže i usluga koje se na njoj nude, dajući sjajan uvid u fenomen interneta, jer baš kao što je i Gutenbergov tiskarski stroj iz temelja promijenio svijet, jednako ga je tako – još i radikalnije – promijenio i internet.

Informativno i zabavno štivo, znalački ispisano, bit će poučno svakom čitatelju (ne samo računalnim stručnjacima i geekovima), jer, iako mislimo da znamo mnogo o internetu, tomu baš i nije tako.

***

John Naughton (r. 1946.), inženjer, fotograf, kolumnist britanskog časopisa Observer, potpredsjednik Wolfson Collegea u Cambridgeu, profesor emeritus na internetskom sveučilištu Open University, aktivan i istaknuti bloger (memex.naughtons.org.) te autor dviju knjiga: A Brief History of the Future: The Origins of the Internet (1999.) i Od Gutenberga do Zuckerberga: Što zaista morate znati o Internetu. Živi i radi u Cambridgeu, u Velikoj Britaniji. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –