Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nuspojave psihofarmaka

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • Urednik: Ninoslav Mimica, Suzana Uzun, Oliver Kozumplik
  • 06/2018.
  • 62 str., meki uvez
  • ISBN 9789531768399
  • Cijena: 11.15 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sadržaji opisani u knjižici "Nuspojave psihofarmaka" uključuju opis nuspojava antidementiva i antipsihotika koji su prva linija farmakološkog liječenja psihotičnih poremećaja i drugih bihevioralnih poremećaja. Opisan je metabolički sindrom koji se češće pojavljuje među psihijatrijskim bolesnicima negoli u općoj populaciji kao i nuspojave antidepresiva - lijekova koji se rabe u liječenju poremećaja raspoloženja, pri kojima su opisane brojne nuspojave tijekom primjene. 

Također, opisane su i nuspojave stabilizatora raspoloženja koji se rabe u liječenju bipolarnog afektivnog poremećaja, kao i nuspojave benzodiazepina. U knjižici se mogu pronaći i podatci o povezanosti serotoninskih receptora i nuspojava psihofarmaka, i podatci o nuspojavama tijekom liječenja ovisnika o različitim psihoaktivnim tvarima. 

Nužno je da liječnik poznaje moguće nuspojave lijekova koje propisuje te da o njima unaprijed informira bolesnika i da ga savjetuje kako da se ponaša u tom slučaju. Na taj će se način prevenirati preuranjeno odbacivanje lijeka koji bi mogao biti od koristi, povećati povjerenje, stvoriti bolji terapijski savez, a sve je to nužno za cjelokupni ishod liječenja. 

O mogućim nuspojavama trebali bi biti upoznati i drugi stručnjaci koji ne propisuju lijekove, ali sudjeluju u liječenju oboljelih od mentalnih poremećaja. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –