Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nina Mimica

Lea ide u Hollywood

  • Nakladnik: Naklada Baobab
  • 07/2008.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789539582119
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Roman scenaristice i redateljice Nine Mimice za okosnicu radnje ima stvarne događaje sa i oko realizacije njezinog prvog cjelovečernjeg filma "Mathilde". Susreti sa zvijezdama s kojima je surađivala ili je pregovarala o suradnji (Rupert Everett, Gerard Depardieu, Jeremy Irons, Stephane Audran, Goran Bregović, Harvey Keitel i drugi) dogodili su se upravo onako kako su opisani. Ostatak je fikcija.

«Lea ide u Hollywood» zabavna je priča o odrastanju vječne djevojčice u svijetu europskog šoubiznisa. Iskustvom 'trnja' i 'zvijezda' Nina Mimica se u romanu igra na duhovit i dinamičan način kroz lik redateljice Lee koja u svijetu glamuroznog besmisla pokušava snimiti film o smislu života. Autobiografska okosnica brzom se monažom isprepleće s fiktivnim (triler) radnjama na nekoliko kontinenata: u Hollywoodu, Texasu, Mimicama i Brazilu gdje svi traže Leu koja je nestala misleći kako je njen film potpuni fijasko.

Žanrovski neobuzdana, "Lea ide u Hollywood" čita se lako kao što se lako gleda dobar film. Filmskim tehnikama, autorica-redateljica leti iz 'factiona' u 'fiction',  iz sadašnjosti u prošlost, iz vremena u bezvremenu dimenziju, kao da je pripovijedanje dječja igra za odrasle, a njen cilj ostavljanje putokaza na kraju knjige, prema gore, prema pravim zvijezdama.

Autorica Nina Mimica odlično poznaje taj sjajni i mračani svijet, u kojem je živjela i radila 18 godina u Italiji. Nakon što je diplomirala komparativnu književnost i talijanski jezik i književnost u Zagrebu, autorica je kao stipendistica Italije diplomirala režiju na prestižnom Centro Sperimentale u Rimu te radila kao scenaristica i redateljica serija na RAI-u, snimala reklame, dokumentarne i kratke igrane filmove koji su osvajali brojne svjetske nagrade.

Autorica o knjizi:

"Htjela sam napisati knjigu za plažu, dovoljno zabavnu i zaigranu da se ne primijeti kako zapravo govorimo o ozbiljnim stvarima, neku mješavinu Dosjea X i Dnevnika Bridgete & Indiane Jonesa.

Okosnica radnje je autobiografska, snimanje filma i dijelovi s Jeremyjem, Gerardom Depardieuom, Bregovićem, Harveyjem Keitelom i Rupertom Everettom dogodili su se tragikomično kako ih Lea u knjizi doživljava. No, sve ostalo progresivno postaje stvar gledanja. Je li fikcija da je svemir naseljen? Tko zna? NASA još tvrdi da dokazi ne postoje, iako u posljednje vrijeme astronauti pišu vrlo čudne memoare.
 
Ljudi iz show businessa fikcijom će smatrati dio u kojemu Lea odustaje od hollywoodskog angažmana kako bi se vratila u Mimice. Svaki će mačo Dalmoš prije povjerovati dijelu knjige koji tvrdi da su legendarni začetnici ljudskog roda, Adam i Eva, bili genetičari superiorne izvanzemaljske civilizacije koja je poboljšala ljudski DNK, nego dijelu koji donosi nečuvenu povijesnu činjenicu o pobjedi ženske ekipe na Ribarskoj noći u Mimicama!"

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –