Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
W. G. Sebald

Vrtoglavica

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 11/2011.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860733
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Winfried Georg Sebald (1944.-2001.) bio je jedan od neobičnijih turista koji su se muvali svijetom još od vremena kada su Van Gogh i Gauguin spustili se do Provanse i patentirali suvremeni turizam. No epitet "neobični" možda je i posljednji koji bi vam pao na pamet gledajući osobnu fotografiju W. G. Sebalda, priloženu kao foto-dokument u njegovoj putopisnoj svesci "Vrtoglavica" iz 1990.

Na privremenoj putovnici fotografija je tipičnog Nijemca iz osamdesetih, onakvog kakav je radio u tvornicama Mercedesa u Stuttgartu, putovao na ljetovanje u Jugoslaviju, ili bježao preko Zida u zapadni Berlin. Sebaldovu putovnicu greškom je s recepcije hotela u Limoneu odnio stanoviti herr Doll. S privremenom dozvolom za kretanje tadašnji profesor evropske književnosti u Norwichu otputovao je do Milana i u njemačkom konzulatu podigao novoizrađenu iskaznicu za slobodno kretanje.

Na njoj je službena fotografija sredovječnog muškarca unazad začešljane frizure, sa sjedim zaliscima, naočalama širokih okvira, i gustim, naglašeno ukošenim njemačkim brkovima koji se komično podudaraju s gotovo paralelno spuštenim, tužnim obrvama.

Mala fotografija Sebaldova je turistički legitimacija. Portret turističkog "nobodyja". Ovako su valjda Sebalda vidjeli oni koji su ga sretali na njegovim samotnim putovanjima Italijom osamdesetih godina. Ali kako izgled može prevariti! Kakve sve krinke ljudi mogu nositi. Ispod fotografije tapecirera iz Mercedesove tvornice u stvari se krije jedan od najluđih turista poslijeratne Evrope.  


Osjećaj vrtoglavice i razdraženosti - u četiri zagonetne priče isprepletene ponavljanjem motiva i književnim aluzijama - obuzima pripovjedača kad god zaprijeti raskol između sjećanja i zbilje. Na svojem samotnom, ekscentričnom putovanju od Engleske do Italije i dalje, junak ove knjige polako tone u vrtoglavu ne(s)tvarnost uspomena.

O čemu Sebald piše? Napola je to pripovijest, napola putopis u kojem se prepleću razmišljanja o Stendhalovoj neuzvraćenoj ljubavi, Pisanellovu umijeću, seriji umorstava neke tajanstvene organizacije, Casanovi, Kafkinoj priči o ukletom lovcu, zatvorenoj pizzeriji u Veroni: iz njih niče potresno i nezaboravno štivo jedinstvenog pisca kojeg je nemoguće imitirati ni usporediti.

Biografija, autobiografija, triler, uspomene na djetinjstvo, legende, horor-priče, sve je to sakupljeno i objedinjeno na ovim stranicama, žanrovski neodredivo, tim više zavodljivo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –