Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dean Duda

Kultura putovanja : Uvod u književnu iterologiju

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 10/2012.
  • 236 str., meki uvez
  • ISBN 9789533035352
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Na putovanju, među ritualima odlaska i povratka, odvija se jedan mogući život književnosti, i to u nekoliko smjerova kao u epizodi kad se Ana Karenjina nakon boravka u Moskvi i susreta s Vronskim vraća u Peterburg. Prva osoba koju vidi na kolodvoru jest njezin muž. Prvo što primijeti na njemu jesu klempave uši, nešto što prije putovanja nije uopće primjećivala. U toj se epizodi metaforički ogleda putnički kapital: vidi se ono što se ranije nije vidjelo.

Ova je knjiga pokušaj pregleda načina na koji književnost sudjeluje u području koje se danas uvriježeno naziva kulturom putovanja i okuplja sve oblike, tekstove i prakse koji se vezuju uz putovanje - od turističkih vodiča, putopisa, romana, putničkih dnevnika, razglednica, fotografija i privatnih videosnimki do svih oblika mobilnosti, organizacije prometa, hodočašća, socijalnih vrijednosti koje oblikuju izbor odredišta i ponašanje na putovanju.

Kompozicijski obuhvaća raspon od Odiseja do suvremenih postturističkih medijskih žanrova, a pobliže obrađuje primjere starogrčkoga ljubavnog romana, fantastičnih pripovijesti o putovanju, kasnoantičkih itinerarija i hodočašća, srednjovjekovnih putničkih figura i novovjekovnog nauka o putničkom umijeću; zatim praksu grand toura, demokratizaciju putovanja u XIX. stoljeću, nastanak modernog turizma i modernističko putovanje.

Jednako tako, u knjizi se putovanje razmatra i s obzirom na rodnu podjelu, kolonijalnu praksu, potrošnju karakterističnu za kapitalističku proizvodnju slobodnog vremena i ideologiju koja, na primjer, oblikuje Krležinu gestu da, nakon što mu se zgadila matična sredina, jednog dana 1925. pljune na sve, uzme bočicu kolonjske vode, zbirku Vidrićevih pjesama i sljedeći dan otputuje u Rusiju.


***

Dean Duda (1963.), profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zanima se književnom teorijom, popularnom kulturom i poviješću pripovjednih žanrova. Napisao je knjige "Priča i putovanje" (MH, 1998.), "Kulturalni studiji" (AGM, 2002., Nagrada Grada Zagreba) i "Hrvatski književni bajkomat" (Disput, 2010., Nagrada IO DHK za knjigu eseja), priredio zbornik "Politika teorije" (Disput, 2006.), antologiju "Putopisi" (Vinkovci, 1999.), jedan je od autora "Malog leksikona hrvatske književnosti" (Naprijed, 1998.) i priručnika "Lektira na dlanu I-II" (Sysprint, 2001-2002.).

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –