Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lav Losev

Josif Brodski : Pokušaj literarne biografije

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Irena Lukšić
  • 11/2012.
  • 432 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601749
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Josif Brodski nije želio da mu pišu biografiju. Život je, smatrao je, odveć nepredvidljiv i svojeglav da bi se mogao "disciplinirati" u priči. Jedina forma koja korespondira sa životom jest lirska pjesma i stoga je tražio da se o njemu prosuđuje po stihovima. Pjesnikov prijatelj Lav Losev napisao je "drukčiju" biografiju: kao povijest, naime, nastajanja velikog umjetnika, tumačeći stihove iz kojih je virtuozno markirao kretanje Josifa Brodskog u prostoru i vremenu.

Losev je kao kompozicijsku mjeru uzeo, što bi rekao Mandeljštam, ljudsku biografiju Josifa Brodskog. Tekst je podijelio na deset poglavlja. U svaku cjelinu ubacio je ponešto od "egzaktne" životne kronologije Brodskog: npr. godinu i mjesto rođenja, i onda te bitne činjenice komentirao uz pomoć stručne literature, iskaza "običnih" ljudi uključenih u kontekst, pjesnikovih autobiografskih tekstova kao i vlastitog arhivskog materijala (pisama, skica, čak i nekih drangulija).

Teme i motivi koji čine životopisnu nit Brodskog od 1940. do 1996. upućenijemu su čitatelju poznati. Znalački opisi i objašnjenja povezuju različite tekstove u vremenu i proizvode nove valove komentara, ovoga puta u obliku razmahanih bilježaka ispod teksta, koje se s vremena na vrijeme stilski, tematski i čak mentalno otkidaju od cjeline i zameću nov život u formi ogleda o žanrovima, autorskim osobnostima, političkim procesima ili jednostavno glasinama.


***

Lav Vladimirovič Losev rođen je u Lenjingradu 1937. Po završetku studija žurnalistike na filološkom fakultetu Lenjingradskog sveučilišta radio je kao urednik u dječjem časopisu "Koster" i pisao pjesme za djecu. Godine 1976. emigrirao je u SAD. Objavio je više zapaženih zbirki pjesama "Čudesni desant" (1985), "Tajni savjetnik" (1987), "Nove obavijesti o Karlu i Klari" (1996), "Pogovor" (1998) i "Pjesme iz četiriju knjiga" (1999), "Sisyphus redux: Peta knjiga pjesama" (2000), "Pjesme" (2012) i druge.

Umro je 2009. godine u Hanoveru (New Hampshire, SAD) ne dočekavši trenutak velikog povratka u domovinu. Djelima poglavito. Godine 2010. jedan moskovski izdavač objavio je njegove memoare Meandar, koji su odmah privukli poštovatelje "klasične" literature. Tim povodom kritika je radosno zabilježila: "Evo još jedne lijepe knjige Lava Loseva". Ona prva "lijepa knjiga" ("Josif Brodski: pokušaj literarne biografije") pokazala se etalonom te ljepote.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Josif Brodski –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –