Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Josip Mlakić ×

Kritika • 23.09.2019.

Josip Mlakić : Evanđelje po Barabi

Ako je Novi zavjet baziran na nekoliko kanonskih evanđelja, vrijeme koje je izrodilo fenomen 'fake facts' sva je tumačenja dovelo u pitanje, a teorije zavjere pretvorene su u komercijalne književne fenomene s golemim medijskim feedbackom. Josip Mlakić ne cilja na to, nego na užitak u istraživanju mogućnosti alternativnog tumačenja i Barabe kao bića sa moralnim i emotivnim kapacitetima.
Vijest • 28.05.2018.

Josip Mlakić dobitnik nagrade Balkan Noir za roman ‘Crni gavran i bijele vrane’

Književnik Josip Mlakić ovogodišnji je dobitnik nagrade 'Balkan Noir' za roman 'Crni gavran i bijele vrane'. Nagrada se dodjeljuje za najbolji kriminalistički roman i nagrađenom autoru donosi 50 tisuća kuna.
Razgovor • 10.10.2016.

Josip Mlakić : Književnost može biti život i život može biti književnost

Pisao bih i kada bih znao da to što pišem nikada neće biti objavljeno, mislim da je 'pisanje pisanja radi', da upotrijebim Krležinu maksimu, najviši stupanj do kojeg jedan pisac može doći, kada vam postanu nevažne i nagrade, pa čak i percepcija napisanog.
Najava • 07.03.2015.

Predstavljanje novih romana Josipa Mlakića

Predstavljanje dvaju novih romana Josipa Mlakića 'Svježe obojeno' i 'Božji gnjev' održat će se u subotu 7. ožujka u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
Najava • 13.12.2012.

Na tribini Razotkrivanje gostuje Josip Mlakić

Na tribini Razotkrivanje gostuje Josip Mlakić koji će sa Seidom Serdarovićem razgovarati o svom novom, antiutopijskom romanu "Planet Friedman", u izdanju Frakture. Tribina će se održati u četvrtak 13. prosinca u 19 sati, u dvorani Polanec Zagrebačkoga kazališta mladih.
Kolumna • 16.03.2006.

Josip Mlakić – "Psi i klaunovi"

No, kad već govorimo o fazama, treba reći kako je Mlakićev novi roman u svakom slučaju i svojevrstan odmak u odnosu na prethodne. Prije svega riječ je o izboru pripovjedačkog glasa, u ovome slučaju do pred sam kraj romana kada dolazi do neočekivane izmjene pripovjedačke palice, to je tzv. infantilni pripovjedač. No, za razliku od svoje zemljakinje Nure Bazdulj Hubijar koja je u svom nagrađenom romanu...
Najava • 16.03.2006.

Promocija knjige Psi i klaunovi

Promocija najnovijeg romana Josipa Mlakića, "Psi i klaunovi", jednog od najistaknutijih suvremenih hrvatskih prozaika, održati će se u četvrtak, 16. ožujka 2006. u 18.30 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4. Knjigu koju je objavila nakladnička kuća V.B.Z. predstaviti će Josip Mlakić, autor, Jagna Pogačnik, književna kritičarka, i Nenad Rizvanović,...
Kolumna • 23.04.2005.

Josip Mlakić - "Čuvari mostova"

»Čuvari mostova« pokazuju kako razvoj Mlakićeve proze očito ide vrlo polako u nekom drugom smjeru, a teme kojih se ovaj pripovjedač uhvatio ionako su nepresušno vrelo tuge, besmisla i tragike kojom odiše sva Mlakićeva proza. Ovaj roman svakako nije Mlakićev najbolji (u dosadašnjem ponuđenom kontekstu »Kad magle stanu« definitivno nemaju konkurencije!), ali je jedan od najuvjerljivijih izdanaka proze...