Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.11.2018.

12. Dani Marije Jurić Zagorke
Održava se
20.-25.11.2018.

Centar za ženske studije poziva vas na 12. Dane Marije Jurić Zagorke koji će se održati od 20. do 25. studenog u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Dolac 8).

Program počinje u utorak 20. studenog u 11 sati polaganjem vijenca na grobu Marije Jurić Zagorke na Mirogoju i nastavlja se u 18 sati kada će biti dodijeljena Nagrada za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

U četvrtak, 22. studenoga i nedjelju, 25. studenoga od 11 do 16 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 23. i 24. studenog održat će se književno – znanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu "Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?". Ovogodišnja temu skupa posvećena je pitanju kako predstaviti Zagorkin život, djelo i javni angažman u popularnoj kulturi i kulturnim industrijama. Koncepti "muzeja žena" i "muzeja ženske kulture", koji su rijetko feministički usmjereni, javnosti predstavljaju (zaboravljene, zatajene i negirane) pojedinke i njihov doprinos općoj kulturnoj baštini i političkoj povijesti. Brojne izazove, mogućnosti i ograničenja nude digitalni i živi arhivi (living archives), interaktivni i drugi muzejski programi koji angažiraju posjetitelje, osobito oni projekti koji prate, dokumentiraju i osnažuju rad civilnih udruga i pokreta te na taj način afirmiraju demokratske i emancipacijske vrijednosti u društvu.

U skladu s temom ovogodišnjih Dana Marije Jurić Zagorke posjetitelji će moći posjetiti dvije tematske šetnje Zagrebom. U petak, 23. studenog imat će priliku prošetati s Gornjogradskim coprnicama. Svoj dolazak možete najaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili na broj telefona 098 433 121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski. Broj mjesta je ograničen.

U nedjelju, 25. studenog u 11 sati na Trgu bana Jelačića ispred spomenika banu započet će šetnja "Zagorkinim tragom kroz Zagreb" pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, koja će završiti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Za ovu šetnju nije potrebna prijava.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –