Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 03.12.2009.

15. sa(n)jam knjige u Istri
Održava se
04.12.2009.

U petak, 4. prosinca 2009., točno u podne, svoja će vrata otvoriti petnaesti Sa(n)jam knjige u Istri. Uz glazbu Vlade Kreslina i Livia Morosina 'vrpcu' će simbolički prerezati najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja Sajma, argentinsko-kanadski književnik Alberto Manguel.

U sklopu ovogodišnjega festivala knjiga i autora u Puli, održat će se 66 programa u kojima će sudjelovati dvjestotinjak gostiju i autora. Alberto Manguel, Daniel Dennett, Dragan Živadinov, portugalski pisac Rui Zink, srpski redatelj Slobodan Šijan, Miljenko Jergović Predrag Matvejević i Mirko Kovač, samo su neki od njih.

Bogat program događanja nudi predstavljanja nakladnika i novih izdanja, susrete publike s autorima, izložbe, koncerte i dr.

Proslava 60. obljetnice pulske Sveučilišne knjižnice u sklopu Vikenda knjižničara, kada će posjetitelji Sajma između ostalog moći vidjeti i replike 15 najznačajnijih knjiga koje se čuvaju u trezoru knjižnice, te gostovanje slovenskog kultnog kazališnog redatelja Dragana Živadinova s informanceom o Hermanu Potočniku Noordunugu, zaboravljenom Puljaninu i jednom od pionira astronautike, neki su od središnih događaja ovogodišnjeg Sajma.

Doručak s autorom, možda i najpoznatiji program Sajma, ove će godine ponovno ponuditi probrano društvo. Vojo Šiljak ugostit će Alberta Manguela, Vladu Kreslina, Dragana Živadinova, Miljenka Jergovića, Ruia Zinka, Slobodana Šijana, ilustratora i kipara Vjekoslava Voju Radoičića, ruskog književnog disidenta Ergalija Gera te Vladimira Vojsavljevića-Vakija, zagrebačkog teatrologa, dramatičara i pisca.

Posebni hommage pripremljen je ove godine pokojnom velikanu Danilu Kišu a u Galeriji Cvajner bit će prikazan i film "Danilo Kiš, uspomene, sećanja" u režiji Dragomira Zupanca.

U čast velikog prijatelja Sajma, uglednog hrvatskog urednika, nakladnika, pjesnika, pripovjedača, prevoditelja i poznavatelj svih tajni knjiškog posla Alberta Goldsteina, po treći se puta održava Bertijev program. Svoj izbor autora i djela predstavljat će Zvonko Maković, Iva Grgić i Miroslav Bertoša.

U sklopu programa Suton uz knjigu svoje će nove knjige između ostalog predstaviti i Mirko Kovač, Predrag Matvejević i Ante Tomić, uz spomenute Manguela i Zinka.

A za sve one koji su željni "netrivijalna štiva, stručnih razgovora, znanstvenih rasprava i intelektualnih dosjetki", u sklopu Razgovora iza zavjese svoje nove knjige prezentirat će, uz već spomenutog Daniela Dennetta, povjesničar umjetnosti Andrej Žmegač i teolog Josip Grbac.

Jubilarni 15. Sajam je na neki način posebno usmjeren i prema Puli i njenim prostorima: tako će se na nekoliko lokacija u Puli - caffe baru Dragi kamen, Rock caffeu i Rock klubu Uljanik održavati bogati programi predstavljanja knjiga, čitanja autora te festival čitanja i glazbe (koncerti).

I na kraju Kiklop. Šesta po redu dodjela knjižne nagrade Kiklop bit će podosta različita od dosadašnjih. Naime, proglašenje dobitnika i dodjela ovogodišnjih "recesijskih" Kiklopića održat će se u petak 11. prosinca u 13 sati u Domu hrvatskih branitelja, u prostoru kavane Mozart.

PROGRAM SAJMA!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –