Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.03.2016.

Alain Badiou gost Filozofskog teatara u HNK i Muzeju prekinutih veza
Održava se
17.-18.03.2016.

Otkazano zbog iznenadne bolesti Alaina Badioua!
 

Filozofski teatar u zagrebačkome HNK će u četvrtak 17. ožujka u 19,30 sati ugostiti francuskog filozofa Alaina Badioua. Susret će biti u potpunosti posvećen kazalištu a predstavit će se i Badiouaova kratka filozofska rasprava "Rapsodija za teatar", u prijevodu Zlatka Wurzberga, koju je povodom ovog susreta objavilo Hrvatsko narodno kazalište.

Sljedećeg dana, 18. ožujka Filozofski teatar seli u Muzej prekinutih veza gdje će Alain Badiou i Srećko Horvat, prigodno, voditi dijalog o ljubavi. Upravo je ljubav jedna od četiriju procedura istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne i kao takva ona je uz matematiku, umjetnost, i politiku, u središtu Badiouaova filozofskog sustava.

Prava je ljubav ona koja trajno trijumfira, ponekad i teško, nad preprekama koje joj postavljaju prostor, svijet i vrijeme.

Pohvala ljubavi Badiou Alain, Truong Nicolas

Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu, jedan je od najutjecajnijih mislilaca današnjice. Rođen je 1937. godine u Rabatu, u Maroku. Politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u borbi za dekolonijalizaciju Alžira, a poslije i tijekom 1968. svojom filozofijom istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U tome je kontekstu, kazalište  jedno od najvažnijih područja umjetnosti razotkrivajući  kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta, prema Badiouu.

Badiou je objavio pedesetak naslova, među kojima se ističu Teorija subjekta, Može li se misliti politika, Bitak i događaj, Manifest za filozofiju, Etika, Logike svjetova, Pohvala ljubavi i mnoga druga.

 “Kazalište je otjelovljenje Ideje. Ono je vid Ideje uvijek zaražene žudnjom. Otuda anateme kojih je bilo žrtva, prijepori koje je izazivalo. Kazalište bi bilo bastardna filozofija ili filozofska bastardnost: načelna nečistoća, zaobilazna pouka, analiza preozbiljna da bi bila istinita, istina previše ludička da bi bila pouzdana. No, potrebno je braniti tu nečistoću, iznijeti tu pouku, proizvesti tu analizu i tu igru u kojoj treba uživati. Kazalište je drugi put do istine. Danas više nego ikad, naša je dužnost da ga propitamo kako bismo se pomirili s njom. “

Iz knjige Alaina Badioua Rapsodija za teatar

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

Najava • 19.09.2006.

Booksa : događanja

– Pretraži sve članke –