Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.11.2009.

Besplatno predavanje povodom Svjetskog dana filozofije
Održava se
19.11.2009.

Povodom Svjetskog dana filozofije, koji se ove godine obilježava 19. studenog, kulturna udruga Nova Akropola organizira besplatno predavanje : 'Stoicizam - praktičnost filozofije'.

Predavanje će se održati u četvrtak 19. studenog 2009., u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu, s početkom u 19 sati.

Već osmu godinu zaredom svakog trećeg četvrtka u studenom UNESCO obilježava Svjetski dan filozofije.

Od najranijih vremena, povijest u svojim zapisima čuva sjećanje na škole filozofije koje su okupljale ljude različitih zvanja i zanimanja. One su bile poput znanstvenih sveučilišta i u isto vrijeme „hramovi Muza“ u kojima su se budili i razvijali različiti ta­lenti i potencijali duše. Među ove škole iz europskog kulturnog kruga ubrajaju se: Pitagorejska škola, Akademija koju je osnovao Platon u Ateni, Neoplatonička škola u Aleksandriji, Platonička akademija iz doba firentinske renesanse i mnoge druge.

Osim goleme povijesne uloge koju su imale ove škole, značajno je i to što su njihovi predstavnici svojim djelovanjem i ponašanjem u životnim okolnostima ostavili budućim naraštajima trajne pri­mjere humanosti, toliko potrebne današnjem svijetu.

Nova Akropola, kao škola filozofije na klasičan način, nastoji primijeniti ona znanja i vrijednosti drevnih škola filozofije koja jednako vrijede i za nas danas. Ona time nastoji ponovno probuditi ne samo intelektualno traganje za istinom, nego ljubav prema mudrosti pomoću koje možemo upoznati i primijeniti esencijalne ljudske vrijednosti.

To prvenstveno znači upoznati vlastito biće i izraziti svoje potencijale, djelujući u skladu s onime čemu težimo, o čemu razmišljamo i što osjećamo. Kao što je to jednostavno rekao osnivač Nove Akropole, prof. Jorge Angel Livraga: „Nije važno znati puno stvari, važno je živjeti neke od njih“.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –