Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.11.2009.

Bugarski pisci u Zagrebu
Održava se
10.11.2009.

U okviru razmjene Hrvatskog društva pisaca u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u utorak, 10. studenog 2009. u 20 sati, predstavit će se bugarski pisci koji gostuju u Zagrebu:

Radoslav Radev, esejist, urednik i znanstvenik;
Sava Vasilev, esejist, prozaist, publicist, urednik i znanstvenik;
Božidar Bogdanov, prozaik, pjesnik.

Moderator je Ervin Jahić a prevoditeljica Ksenija Marković.

RADOSLAV RADEV (1954.)

Završio je Bugarsku filogiju na velikotrnovskom sveučilištu Sv. Ćiril i Metod, gdje danas radi kao doc.metodike književnosti. Njegovi interesi su bugarska književnost, uzajamne veze umjetnosti i književnosti, te makedonska književnost nakon 2. Svjetskog rata. U ovoj oblasti objavio je više od 150 publikacija. Urednik je almanaha Sveta Gora.

Objavio je književnoteorijske knjige "Aleko Konstantinov lice i naličje"; "Ivan Vazov i bugarsko predvečerje"; "Enciklopedija bugarske preporodne književnosti" (u suatorstvu). U oblasti povijesti umjestnosti objavio je knjige "Promišljanja o ikoni i ikonografiji u bugarskoj književnosti"; "Ostvarena putovanja duha kroz riječ i skulpturu" (u suatorstvu).

Različitom metodologijom, kojom objedinjuje psihologiju i etnologiju bavi se knjiga "Od kape do opanaka" u kojoj proučava filozofiju muškoga odijevanja i ponašanja. U pripremi je njegova knjiga "Enciklopedija bugarske erotike". Simpatizer je vesele znanosti.

SAVA VASILEV (1957.)

Završio je Bugarsku filologiju na Sveučilištu Sv. Ćiril i Metod u Velikom Trnovu, gdje od 1990. radi na katedri Bugarska književnost. Kao docent dr. filologije predaje Bugarsku književnost između dva svjetska rata, Bugarsku književnost nakon 2. svjetskog rata, Povijesnu poetiku, različite specijalističke kolegije vezane uz povijest književne kritike, književne krugove i izdanja, likove u kulturi i medijima, kino i književnost itd.

Autor je više od 200 znanstvenih publikacija - studija, članaka, recenzija posvećenih različitim autorima i periodima u bugarskoj književnosti, kao i publicističkih i esejističkih tekstova.

Gostovao je kao lektor u na Sveučilištu u Lavovu. Osnivač je i glavni urednik studentskog almanaha za književnost, filozofiju i umjetnost Pir (1994-2002), te je jedan od osnivača i glavnih urednika Almanaha za književnost i umjetnost Sveta Gora. Voditelj je akademske biblioteke knjiga Književni krugovi i izdanja.

Autor je šest knjiga književne teorije, među kojima su i monografija i zbornik s člancima i sudijama, te zbornika priča "U lov bez pasa" i romana "Aerodrom za pelikane". Suautor je još tri knjige iz oblasti filologije i udžbeničko-pomoćne literature.

BOŽIDAR BOGDANOV (1963.)

Završio je Bugarsku filogiju na velikotrnovskom sveučilištu Sv. Ćiril i Metod. Radi u području obrazovanja i publicistike. Član je Društva bugarskih pisaca. Objavljuje u Literaturnom vestniku i Literaturnom forumu, Plamenu, Ljetopisu, Svetoj Gori itd. Ne dopadaju mu se prve dvije knjige "Molitva pagana" i "Pokršavanje" jer smatra da je u njima vježbao pisanje.

Zbirke poezije koje su uslijedile su: "Punktuacije" (1994); "Bugarsko narodno tijelo" (1996); "Dim nad knjižnicom" (1998); "Sunca i repovi" (2000); "Heksametri" (2003); "Interijeri" (2004); "Demijurške vježbe" (2006); "Erosove maske" ( 2009) i "Nostalgično sunce" (2009).

 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –