Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.04.2009.

Cenzura na Amazonu

Da knjiga u svijetu ipak znači ponešto više nego li u našoj lijepoj maloj zemlji znanja ovih je mirnih blagdanskih dana pokazao slučaj pokušaja (?) cenzure na Amazonu, danas već sinonimu za online trgovinu, koji je odmah rezultirao tisućama objava na Twitteru, Facebooku, blogovima i medijima... a sve zbog iznenadnog izuzeća brojnih tzv. naslova za odrasle (ma što se sve krilo pod tom odrednicom) iz Amazonovog indeksa prodavanosti.

Iako se u prvi mah činilo da su pogođene samo knjige iz Amazonovog "gay & lesbian" odjeljka, ubrzo se ispostavilo da je popis puno širi i da je osim naslova o istospolnoj orijentaciji zahvaćen i niz naslova o seksualnosti, feminističkim temama... Svi su oni preko noći izgubili Amazonov "sales ranking", što se direktno reflektira i u rezultatima različitih pretraživanja kataloga.

Iako je internet zajednica burno reagirala u Amazonu su se za sada odlučili uglavnom na šutnju, tj. iz vrha kompanije još uvijek nije pristiglo nikakvo suvislo objašnjenje o čemu je zapravo riječ, a pojašnjenje niže rangiranih službenika, poput direktorice Amazonovih korporativnih komunikacija Patty Smith, više je rasplamsalo strasti nego li je smirilo situaciju.

Naime, ona je pokušala objasniti i opravdati problem tehničkim poteškoćama pri indeksiranju baze/kataloga, u što "prosvjednici" nisu nisu skloni povjerovati. I današnji pregled Amazonovog kataloga ne ide u prilog njezinoj tezi, jer iako su popravljene smiješne situacije da su i djela poput "Orlanda" W. Voolf ili "Planine Brokeback" Annie Proulx (kao i mnogi drugi klasični naslovi) kraće vrijeme bili bez indeksa prodavanosti, činjenica je da su brojni naslovi iz npr. "gay & lesbian" odjeljka i dalje bez njega.

Teško je za pretpostaviti da se Amazon na ovaj korak odlučio nepromišljeno, pa će idući dani vjerojatno odgovoriti na pitanje o čemu se tu zapravo radi. 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –