Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.08.2018.

Druženje s nigerijskim piscem Chigoziejem Obiomom u Zagrebu
Održava se
03.09.2018. u 20h

Chigozie Obioma, foto: FSK 2018.

Ribari Obioma Chigozie

Povodom 6. Festivala svjetske književnosti koji se od 2. do 8. rujna održava u Zagrebu i Splitu, Zagreb će posjetiti nigerijski pisac s američkom adresom, Chigozie Obioma, autor nagrađivanog romana "Ribari" (The Fishermen, 2014) koji je 2016. objavljen u izdanju Hena coma i prijevodu Mirne Čubranić.

Tim povodm izdavačka kuća Hena com organizira druženje s Chigoziejem Obiomom koje će se održati uoči njegovog nastupa na FSK, u ponedjeljak 3. rujna u 20 sati u cafe baru/klubu Botaničar u Zagrebu (Trg Marka Marulića 6).

Uz zvukove djembea, tradicionalnog instrumenta Zapadne Afrike i uz poznatu nigerijsku slasticu puff puff osjetite dašak Nigerije u ugodnom druženju i razgovoru koji će moderirati urednice Nermina Husković i Ana Hadžić.

Finalist književne nagrade Man Booker i dobitnik nagrade Oppenheimer za prvi roman, nigerijski pisac Chigozie Obioma jedan je od najaktualnijih i najboljih afričkih književnih glasova. Rođen je u Nigeriji (1986., Akure), a živio je na Cipru i u Turskoj. Danas živi u Americi gdje radi kao profesor književnosti i kreativnog pisanja na Sveučilištu u Nebraski. Dobitnik je nagrade Hopwood za fikciju i poeziju, a njegova su djela objavljivana u Virginia Quarterly Reviewu i Transitionu. 

Svojim je romanom "Ribari" taknuo u nježno vrijeme odrastanja i ispisao iskrenu, magijskim realizmom podvučenu, priču o obitelji, bratskoj solidarnosti i ljubavi, ali i o snovima koji se nikada neće ostvariti te o osveti i suviše tankoj granici između života i smrti. U istoj mjeri tragična i mistična, to je storija koja nam zorno dočarava Nigeriju i njezine ljude, onoliko plastično koliko je to u književnosti uopće moguće. 

Uz nagradu Oppenheimer roman je bio u finalu nagrade Man Booker, nagrade Centra za fikciju te nagrade Edinburškog festivala. New York Times Sunday Book Review uvrstio je roman "Ribari" u urednikov izbor, American Library Association ga je proglasio jednim od pet najboljih romana proljeća 2015. godine, Publishers Weekly knjigom tjedna, a Kirkus Review’s uvrstio ga je na listu "10 Novels to Lose Yourself In". 

Obioma je objavio i kratke priče "Fishermen" (2011.) i "The Great Convert" (2014.), esej "Audacity of Prose" (2015.) te zbirku pjesama "The Road To the Country" (2015.).

Chigozie Obioma nastupit će na Festivalu svjetske književnosti u utorak, 4. rujna u 21 sat u Velikoj dvorani kina Europa. Razgovor će voditi Korana Serdarević.

– Chigozie Obioma –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –