Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.09.2013.

Festival svjetske književnosti predstavlja Gorana Vojnovića
Održava se
09.09.2013.

Festival svjetske književnosti u ponedjeljak 9. rujna predstavlja slovenskog pisca i redatelja Gorana Vojnovića. Tribinu Razotkrivanje vodi Seid Serdarević.

Goran Vojnović rođen je u Ljubljani, 1980. godine, u obitelji bosanskog porijekla. Prozaist je, novinski pisac, scenarist i filmski redatelj. Prvim romanom "Čefuri raus!" s temom položaja pripadnika naroda s područja bivše Jugoslavije u Sloveniji izazvao je opasnu prijetnju policijskoga i sudskog progona, prekinutu tek nakon reakcije ministrice unutarnjih poslova.

Ali odmah zatim knjiga je nagrađena dvjema najvišim državnim nagradama, Kersnikovom i Prešernova sklada. "Čefuri" su prevođeni i čitani i u regiji (kod nas: Europapress holding/Novi Liber, 2009.)

Dvije godine poslije, 2011., objavio je novi roman "Jugoslavija, moja dežela", žestoku provokaciju već na razini naslova. Knjiga je rasprodana u samo nekoliko dana te prevedena u Srbiji i Hrvatskoj (Fraktura, 2013), a Vojnović je i drugi put nagrađen Kersnikovom nagradom.

Kolumnist je dnevnoga lista Dnevnik, autor dugometražnoga igranog filma Piran-Pirano, bivši košarkaš i jedna od ikoničnih figura nove slovenske kulture.

Goran Vojnović sudjelovat će i u razgovoru koji će se održati u 21.00 sat, u dvorani Polanec, na kojem će uz Zorana Ferića i Maju Hrgović razgovarati na temu Grad i suvremena književnost. Razgovor moderira Ante Perković.


Program:
9. 9., ponedjeljak

19.00 ZKM, dvorana Polanec
Razotkrivanje: Goran Vojnović
Moderira : Seid Serdarević

20.00 Foaje ZKM-a
Marta Sesar (flauta)

21.00 ZKM, dvorana Polanec
Grad i suvremena književnost
Sudjeluju: Goran Vojnović, Zoran Ferić i Maja Hrgović, moderira Ante Perković

Goran Vojnović

Jugoslavija, moja domovina

  • Prijevod: Anita Peti-Stantić, Jagna Pogačnik
  • Fraktura 07/2013.
  • 288 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532665024
  • Cijena 149.00 kn

Vladan je odrastao u Ljubljani uvjeren da mu je otac, bivši oficir JNA, umro početkom rata. Jedino čega se s nostalgijom sjeća jest odrastanje u Puli jer otkako su se doseli u Fužine, majka i Vladan postali su stranci. Kada otkrije da mu je otac general srpske vojske optužen za teške ratne zločine, Vladanu ne preostaje drugo nego da krene u potragu.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –