Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.09.2014.

Festival svjetske književnosti : Slavoljub Stanković, Lawrence Norfolk
Održava se
09.09.2014.

Na Festivalu svjetske književnosti u utorak, 9. rujna gostuje Slavoljub Stanković koji će se uz posebne goste družiti sa svojim urednikom Krunom Lokotarom. Tribina Razotkrivanje rezervirana je za engleskog pisca Lawrencea Norfolka i njegovu Gozbu, a program završava diskusijom na temu 'Bijeg i pronalaženje novog zavičaja ili domovine'.

PROGRAM, 9.9.2014.

Pisac i njegov čitatelj: Slavoljub Stanković i Kruno Lokotar
17.00, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Povod gostovanju srpskog pisca Slavoljuba Stankovića na tribini "Pisac i njegov čitatelj" njegov je roman "Prvaci svijeta!" (Algoritam, 2014). Napisan kao prijenos uživo finala iz doba kada je Jugoslavija postajala prvak svijeta u košarci, i iz glavnih gradova diljem bivše Jugoslavije, roman je posvećen sportskim komentatorima, s posebnim osvrtom na tramvaje, diletantizam i pucanje veza.

Uz pisca i njegovog urednika Krunu Lokotara gostuju i posebne legende: Slavko Cvitković i Zoran Čutura!


Razotkrivanje: Lawrence Norfolk
19.00 kino Europa, dvorana Müller

Domaća je publika engleskog pisca Lawrencea Norfolka (London, 1963) imala prilike upoznati preko njegovih nagrađivanih povijesnih romana "Lempričreov rječnik" (Fraktura, 2005) "U liku vepra" (Fraktura, 2008) i "Gozba Johna Saturnalla" (Fraktura, 2014).

"Gozba Johna Saturnalla" donosi priču o Engleskoj 17. stoljeća i drevnoj Saturnovoj gozbi, koja se u tajnosti slavila generacijama... Naime, u antičkome su se Rimu, u čast boga Saturna (boga plodnosti, zemljoradnje i novca) održavale Saturnalije, najpoznatije i najomiljenije zimske svečanosti prepune gozbi, veselja i ludosti. Na stolove su se donosila najbolja jela i slastice, pile su se ogromne količine vina, a sve u sjećanje na mitološko zlatnog doba - doba Saturnove vladavine, kada nije bilo rada, privatnog vlasništva ni robova i kad je hrana bila dostupna svima... Iako su se održali i u kršćanstvu, s vremenom su ovi običaji proglašeni poganskim.

Gozba pripada svima, reći će Lawrence Norfolk i ispričati zanimljivu priču o nestanku zlatnog doba, Gozbi, i njezinom kuharu.

Tribinu moderira Roman Simić Bodrožić.


Bijeg i pronalaženje novog zavičaja ili domovine
21.00 kino Europa, dvorana Müller

Festivalski ponedjeljak završava panel-diskusijom na temu "Bijeg i pronalaženje novog zavičaja ili domovine" na kojoj će sudjelovati Sami Michael, Semezdin Mehmedinović i Renato Baretić. Diskusiju moderira Aleš Debeljak.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –