Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.09.2017.

Filozofski Café svake subote u KIC-u
Održava se
16.09.2017. u 18h

Filozofski Café održava se svake subote u 18 sati u zagrebačkom KIC-u (Preradovićeva 5, mezanin), u prostorima Antikvarijata Jesenski i Turk i otvoren je za javnost, s ciljem promicanja kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga.

Filozofski café jedan je od oblika filozofske prakse koji omogućuje sudjelovanje u filozofskoj raspravi svima i onima koji nemaju formalno filozofsko obrazovanje, pod uvjetom da poštuju druge i pravila rasprave. Sudionici sami predlažu teme koje se kreću u širokom rasponu od aktualnih, političko-ekonomskih, preko umjetničkih, znanstvenih, filozofskih, religijskih, sve do osobnih, intimnih i svjetonazorskih tema. Nakon što se teme predlože, sudionici demokratskim glasanjem izabiru temu o kojoj će se raspravljati. Razmjenu mišljenja vodi moderator-filozof.

Moderatorica sljedećeg Caféa koji će se održati u subotu, 16. rujna je Marina Katinić, doktorandica iz područja bioetike na FFZG-u / filozofija i kroatistika.

Za vrijeme trajanja Filozofskog cafea od 18 - 20.30 sati vrijedi popust od 30% na sva pića cafea KIC-a. Nakon rasprave, slijedi druženja i diskusije u cafeu KIC.

O Filozofskom caféu:

Prvi Filozofski café održan je u Parizu 1992. godine, a pokrenuo ga je i održao Marc Sautet, francuski pisac, prevoditelj, učitelj i filozof. Od tada je u različitim oblicima održan u velikom broj zemalja. U Hrvatskoj je prvi puta bio održan 2013. godine, u okviru programa Filozofije za umirovljenike, a vodio ga je Zoran Kojčić. Kasnije je održavan u zagrebačkoj Booksi pod vodstvom moderatorice Nikoline Iris Filipović iz udruge Kontekst (od svibanja, 2014. do 2016.). Filozofski café, uz vođenje Zorana Kojčića, djeluje i u osječkoj galeriji Magis (od studenog 2014.) i u Mirovnoj grupi mladih Dunav u Vukovaru (od veljače 2015.).

Filozofski café u Zagrebu, od veljače 2017. organizira udruga Xantipa u suradnji s KIC-om i antikvarijatom-knjižarom Jesenski i Turk.

Cilj filozofskog caféa je promicati slobodnu i otvorenu raspravu o filozofskim pitanjima kroz redovite sastanke, u prostorima otvorenim za javnost, kojima se potiče i promiče slobodno, kritičko, vlastito i javno mišljenje, a ponajviše razmjena istoga s ostalim sudionicima. Sudjelovanje u filozofskom cafeu, kao i u ostalim oblicima filozofske prakse, ne zahtijeva prethodno poznavanje filozofije, nego aktivno promišljanje o temama, kulturu dijaloga i poštivanja drugog, iznošenje vlastitog mišljenja potkrijepljenog objektivnim argumentima i primjerima te propitivanje teme i ostalih sudionika. Teme koje se mogu obrađivati na filozofskom caféu su filozofske, etičke, političke, društvene, kulturne, ali i osobne, suvremene ili svevremene.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –