Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.01.2007.

Internetsko književno natjecanje

Jedan od velikih američkih izdavača osmislio je novi internetski književni natječaj po uzoru na popularna interaktivna natjecanja poput TV-spektakla Big Brothera ili American Idola. U dijelu natječaja First Chapters Writing Competition (Prva poglavlja) dosad neobjavljeni autori i registrirani članovi stranice gather.com mogu objaviti svoje rukopise, objavili su predstavnici te društveno-mrežne stranice i izdavača Touchstone Fireside, koji je dio Simon & Schustera.

Svidi li se posjetiteljima stranice prvo poglavlje rukopisa, autor ide u sljedeći krug, u kojem se objavljuju još dva poglavlja, a publika dodatno sužava izbor. Nakon tri kruga, pobjednik će biti jedan od pet finalista. Pobjednika će odabrati predstavnici Simon & Schustera, knjižara Borders i stranice gather.com.

Pobjednik će dobiti nagradu od 5000 dolara i ugovor za knjigu s nakladnikom Touchstone/Simon & Schuster, a knjigu će distribuirati Borders.

U industriji koja se grčevito bori kako bi prodala beletristiku, ovo je posljednji u nizu pokušaja za pronalaženje perspektivnog autora koji bi prodao puno knjiga.
- Stalno se smijemo tome, ali ovo je Big Brother izdavaštva - kaže potpredsjednik Touchstone Firesidea Mark Gompertz. Nadamo se da ćemo naći talentiranog pisca koji bi možda inače prošao nezapaženo. Neobjavljeni autori bez agenta tradicionalno su slali rukopise izdavačkim kućama nadajući se da će isplivati iz hrpe - objasnio je Gompertz.

Ovo je pokus i svojevrsni igla-u-plastu-sijena pristup - rekao je, dodajući kako su ovdje glasovi publike jači od glasova izdavača koji su znali izabrati «puno velikih stvari, ali i previše smeća».

Izvor: MetroExpress, 17. siječanj 2007.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –