Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 30.08.2013.

Još samo nekoliko dana do početka Festivala svjetske književnosti u Zagrebu
Održava se
05.09.2013.

Kao što smo već bili najavili, nakladnička kuća Fraktura u Zagrebačkom kazalištu mladih u Zagrebu se od 5. do 17. rujna po prvi put organizira Festival svjetske književnosti na kojem će gostovati najeminentnija imena svjetske i domaće književnosti. U desetak dana Zagreb će postati jedno od središta svjetske književnosti, mjesto gdje će se predstavljati nove knjige, gdje će autori razgovarati o svojim djelima te diskutirati o mnogim temama na okruglim stolovima.

Festival će se održati u Zagrebačkom kazalištu mladih, sa po dva književna i jednim glazbenim programom dnevno.

Na jučerašnjoj press konferenciji organizator je predstavio koncept Festivala i najavio pojedina događanja, pa je tako rečeno kako će već prve večeri ugostiti jednog od vodećih katalonskih pisaca, Jaumea Cabrea (ekskluzivni razgovor s Cabrem ekskluzivno smo objavili u veljači ove godine!). S piscem "koji zna o čemu piše i kako piše" razgovarat će se o njegovom romanu "Glasovi Pamana" i temama koje proizlaze iz romana, ponajviše o suočavanju s prošlošću i burnoj španjolskoj povijesti, istaknuo je glavni urednik u Frakturi Seid Serdarević.

Tribine i razgovore (čak desetak okruglih stolova svakodnevno će se održavati tijekom festivala) moderirat će vodeći hrvatski književni urednici, pisci, profesori, novinari i kritičari: Mirjana Rakić, Vlatka Kolarović, Tvrtko Jakovina, Ante Perković, Goran Gavranović, Anne-Kathrin Godec, Karolina Lisak Vidović, Goran Ferčec, Tanja Tolić, Iva Karabaić, Roman Simić Bodrožić i Seid Serdarević. Zahvatit će se brojne teme, od razgovora o skandinavskim krimićima, o odnosu grada i suvremene književnosti, odnosu pojedinca i sistema, Prvom svjetskom ratu i književnosti te 'novim utopijama' i dr.

Zanimljiva večer očekuje se i kada će se kritičari okupiti kako bi, nedugo nakon dodjele Nagrade Meša Selimović, razgovarali o najboljim knjigama iz prošle godine.

Osim Cabrea, na Festivalu gostuje norveški autor socijalnih krimića Kjell Ola Dahl, zvijezda makedonske scene Goce Smilevski, beskompromisni Goran Vojnović, jedan od najkontroverznijih slovenskihautora. Tu je i moćna skupina autora nizozemskoga govornog područja koji dolaze iz Nizozemske i flamanskog dijela Belgije: autorica Margriet de Moor, nagrađivani Gerbrand Bakker, maestralni poznavatelj suvremene nizozemske književnosti i pisac jednoga od najboljih romana o Velikom ratu Erwin Mortier te nova zvijezda belgijske književnosti Peter Terrin. Festival će ugostiti i stalnoga kandidata za Nobelovu nagradu za književnost Claudija Magrisa, novu zvijezdu britanske znanstvene fantastike Roda Reesa i najveću zvijezdu suvremene europske književnosti Pétera Nádasa.

Bit će tu i brojna ugledna pera s ovih prostora: Ivan Lovrenović, Vladimir Arsenić, Predrag Matvejević, Slavenka Drakulić, Vlaho Bogišić, Ivana Simić Bodrožić, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Katarina Luketić, Jagna Pogačnik, Zdravko Zima, Ivica Ðikić, Nada Gašić, Boris Perić, Maja Hrgović, Sibila Petlevski, Miljenko Jergović, Franjo Janeš i Edo Popović.

Vrsni hrvatski slikari mlađe i srednje generacije naslikali su i nacrtali portrete sudionika Festivala te po motivima njihovih romana stvorili svoja nova, književnošću inspirirana djela. Sve slike svakodnevno možete razgledati u foajeu Zagrebačkoga kazališta mladih.

Dobru atmosferu podgrijavat će glazbenici klasikom, jazzom i rockom.

– Program - Festival svjetske književnosti –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –