Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.03.2013.

Književni petak : Anatomija fašizma

Na tribini Književni petak, koja će se održati 22. ožujka u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat) s početkom u 20 sati bit će riječi o pojavi nacizma i fašizma u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća te traumama koje su proizašle iz tog najcrnjeg razdoblja hrvatske povijesti, ali i o opasnostima od preuzimanja nekih nacističkih i fašističkih obrazaca djelovanja u današnjem svijetu.

Povod je tribini istoimena knjiga Roberta O. Paxtona Anatomija fašizma (objavljena 2012. u izdanju TIM pressa). U spomenutoj knjizi autor se bavi pojavom, jačanjem i modalitetom vladanja fašizma u Italiji, odnosno nacizma u Njemačkoj. Pritom usporedno opisuje načine vladanja fašista i nacista, ali pokušava odgovoriti i zašto klasični fašizam i nacizam nisu uspjeli nigdje osvojiti vlast, osim eventualno u Španjolskoj, te kako su povijesne okolnosti, kao i trenutna geopolitička situacija, pomogle odnosno odmogle u uspostavi fašističkih režima.

U tom smislu, tribina je zamišljena kao poticaj za raspravu o povijesnom kontekstu fašizma i nacizma, njegovim oblicima, načinu i metodama djelovanja.

Gosti Književnog petka su Dijana Bahtijari i Tihomir Cipek. Urednik i voditelj je Ivan Glušac.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –