Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 25.05.2007.

Književni petak : Kruno Quien

U petak, 25. svibnja 2007., s početkom u 19,30 sati u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Starčevićev trg 6) održati će se tribina Književni petak, koja će u cijelosti će biti posvećena pjesniku Kruni Quienu, povodom devedesete obljetnice njegova rođenja. Pjesnik, pripovjedač, filmski scenarist i dramaturg Quien je ponajviše radi svoje životne nenametljivosti još uvijek neobrađen i slabo poznat pjesnik moderne hrvatske književnosti.

Kruno Quien (Zadar, 1917 – Split, 1990), pjesnik, pripovjedač, filmski scenarist i dramaturg, vršnjak Jure Kaštelana, Radovana Ivšića i Bore Pavlovića, sagradio je svoj pjesnički opus na ponešto tradicionalnijim, matoševsko-ujevićevskim izričajima. Za života je objavio tek dvije knjige pjesama, "Rime", 1943. i "Kameni grad", 1956., a posthumno su mu objavljene i zbirke "Igrarija" i "Stihovi na starinsku".

Jezični artist senzibilnoga mediteranskog duha, Quien je kroz život, budući posve introvertiran, koračao nenametljivo i polako, ostajući postrance od vremenski korespondirajućih mu književnih trendova i zaslužene književne slave na koju očito nije bio pretplaćen.

Govore: Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Bogdan Žižić

Urednica i voditeljica je Dunja Seiter-Šverko.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –