Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.07.2017.

Ljeto u AMZ : Projekcije filmova i popularna predavanja o starom Zagrebu
Održava se
10.-13.07.2017.

Arheološki muzej u Zagrebu otvara peto po redu Ljeto u AMZ-u koje će se od 10. do 13. srpnja 2017. odvijati u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Publika će imati prilike vidjeti nagrađivane filmove "Veliki muzej" i "Muzej nevinosti", a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat će se ulomci iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija -  A. Šenoe, A. G. Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te će se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Ulaz slobodan!

Ponedjeljak, 10. srpnja u 21,30 sati

Projekcija dokumentarnog filma Veliki muzej - pogled iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču

 "Sjajan film redatelja Johannesa Holzhausena donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti. Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu - od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti - zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici. "Veliki muzej" osvojio je Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014."

Utorak, 11. srpnja u 21,30 sati

Projekcija filma Muzej nevinosti - kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula

Muzej nevinosti izmišljeni je muzej u Istanbulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenom romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta.

Srijeda i četvrtak, 12. i 13. srpnja u 21 sat

Predavanje Arheologija starog Zagreba
   
Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić vode nas kroz Zagreb s početka 20. st. - rijetke snimke Zagreba, Maksimir, Zelena potkova, kavana “Corso”, Matoš, Krleža...

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane “Corso”, dok će na drugom predavanju u fokusu biti rastuća međuratna metropola koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u “Esplanadi”. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat će se ulomci iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija -  A. Šenoe, A. G. Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –