Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 18.10.2016.

Mandatar Andrej Plenković odlučio - Nina Obuljen ministrica je kulture

Nina Obuljen Koržinek, Foto: HAVC

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora u srijedu 19. listopada 2016. je izglasavanje povjerenja novoj Vladi RH mandatara Andreja Plenkovića, a za novu ministricu kulture predložena je Nina Obuljen Koržinek.

 

Nina Obuljen Koržinek diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji i francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je 2004. godine. 2013. godine doktorirala je na  znanstvenom poslijediplomskom studiju komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu obranivši disertaciju pod naslovom „Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa“. Završila je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova, a usavršavala se na katedri za doktorske studije Sveučlilišta Paris-Dauphine, Pariz, Francuska.

Zaposlena je kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose gdje se bavi područjima kulturnih i medijskih politika, posebno u kontekstu europskih integracija. Objavila je tridesetak znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima te kao dio tima radila na različitim projektima za UNESCO, UNDP, Vijeće Europe, Europsku kulturnu fondaciju, Europski parlament i sl. Za istraživanje utjecaja europskih integracija na kulturne politike novih država članica EU, osvojila je 2004. godine godišnju europsku nagradu za istraživanje kulturnih politika.

Od 2006. do 2011. godine obnašala je dužnost pomoćnice ministra i državne tajnice u Ministarstvu kulture RH gdje je bila zadužena za područja kulture i medija. Bila je koordinatorica za EU u Ministarstvu kulture RH te članica pregovaračkog tima za pristupanje Republike Hrvatske EU. Od 2012. do 2014. godine bila je Predsjednica Programskog vijeća HRT-a.

Dobitnica je visokog odličja francuske vlade za kulturu – Red viteza umjetnosti i književnosti. Članica je Savjetodavnog odbora inicijative New Pact for Europe i Ekspertnog tima UNESCO-a za provedbu Konvencije o očuvanju i promociji raznolikosti kulturnih izričaja. Programska je ravnateljica Svjetskog samita kulture i umjetnosti.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –