Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 28.03.2017.

Morana Čale dobitnica godišnje Nagrade Višnja Machiedo 2016.

Nagradu Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u 2016. godini dobila je istaknuta povjesničarka književnosti, talijanistica i prevoditeljica Morana Čale za knjigu "O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković", u izdanju Disputa.

Odluku o nagradi donio je prosudbeni žiri u sastavu: Mladen Machiedo, Tonko Maroević, Sibila Petlevski, Tomica Bajsić i Nadežda Čačinovič.

Svečana dodjela nagrade Hrvatskog P.E.N. centra za književnu esejistiku održana je 27. ožujka 2017. u prostorijama P.E.N.-a.

Knjiga Morane Čale "O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković" bavi se dosezima razmjene između književnosti, znanosti o književnosti i psihoanalize, osobito se usredotočujući na figure metaforičke odnosno metonimijske antropomorfizacije teksta u književnoteorijskom i književnokritičkom diskursu. Oslanjajući se na ovjerene komparatističke metode proučavanja književnih tekstova, Čale u knjizi uzima djela trojice najistaknutijih pisaca hrvatskog modernizma, romane "Isušena kaljuža" Janka Polića Kamova, "Povratak Filipa Latinovicza" Miroslava Krleže i "Kiklop" Ranka Marinkovića, te ih dovodi u poredbenu vezu, u prvome redu s djelima F. M. Dostojevskoga, Jamesa Joycea i Friedricha Nietzschea.

Morana Čale (1959.) izvanredna je profesorica talijanske književnosti na Odsjeku za talijanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Dosad je objavila pedesetak književno-kritičkih i književno-teorijskih članaka i studija u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj i Austriji, te tri autorske knjige, "Demiurg nad tuđim djelom: Intertekstualnost u romanima Umberta Eca" (1993.), "Volja za riječ: Eseji o djelu Ranka Marinkovića" (2001.) i "Sam svoj dvojnik: Eseji o hrvatskome književnom modernizmu" (2004.).

Suurednica je nekoliko zbornika radova s međunarodnih skupova i potpisnica niza književnih prijevoda s talijanskoga i s francuskoga jezika. Talijanski institut za kulturu dodijelio joj je 1993. godišnju nagradu za talijanistiku.
 

O nagradi:

Nagradu Višnja Machiedo su 2013. godine utemeljili Mladen Machiedo, Sibila Petlevski, Nadežda Čačinovič i Hrvatski centar P.E.N. kao nagradu za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji hrvatskih nakladnika i objavljeno u godini koja je prethodila. Ime je dobila po preminuloj prevoditeljici, esejistici, antologičarki i kritičarki koja je svojim prevoditeljskim i esejističkim radovima obogatila hrvatski jezik i književnost. Proglašenje se tradicionalno održava na dan rođenja Višnje Machiedo, 27. ožujka. Nagrađeni autor dobiva novčani iznos u visini deset tisuća kuna.

Morana Čale

O duši i tijelu teksta : Polić Kamov, Krleža, Marinković

  • Disput 11/2016.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602661
  • Cijena 120.00 kn

Knjiga Morane Čale "O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković" bavi se dosezima razmjene između književnosti, znanosti o književnosti i psihoanalize, osobito se usredotočujući na figure metaforičke odnosno metonimijske antropomorfizacije teksta u književnoteorijskom i književnokritičkom diskursu.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –