Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 01.02.2017.

Mozaik knjiga poziva na promociju knjige 'Hygge – danski recept za sretan život' Meika Wikinga
Održava se
02.02.2017. u 18h

Meik Wiking: Hygge - danski recept za sretan život

Hygge : Danski recept Wiking Meik

Nakladnička kuća Mozaik knjiga organizira promociju knjige "Hygge – danski recept za sretan život" danskog autora Meika Wikinga, koja će se održati u četvrtak, 2. veljače 2017. u Velvet cafeu (Dežmanova 9, Zagreb) s početkom u 18 sati.

Sudjeluju: Kristina Wolsperger Danilovski i Nada Mirković.

Uz hygge osjećaj dočakat će vas topli čaj, čaša vina i čokoladna torta!

 

Riječ „hygge“ izgovara se hu-ge, etimološki riječ je iz norveškog jezika i znači blagostanje, udobnost, zadovoljstvo, uživanje u blagodatima života i bližnjih. Najbolja stvar od svega je što je ovaj način opuštanja i uživanja u životu odvojen od materijalnih vrijednosti i temelji se na duhovnim vrijednostima, pa je dostupan svima.

Zasigurno ste se upoznali s hygge osjećajem. To je bilo kad ste se sklupčali u naslonjaču s omiljenom knjigom u ruci ili kad ste ispijali čaj pred pucketavom vatrom na logorovanju. Ili, to je onaj trenutak kad umorno sunce utoni u plavetnilo neba i mora i pritom sve poboja neopisivim bojama.

Tehnologija i užurbanost života udaljile su nas od nas samih, naših domova i običnih zadataka, pretvarajući ih u poslove koji nisu neophodni, za koje nemamo vremena u prenatrpanom rasporedu. Hygge podsjeća kako je moguće s nekoliko promjena i sitnica ponovo osvježiti život i omogućava spokoj koji svakako zaslužujemo.

Direktor Instituta za istraživanje sreće, Meik Wiking, tvrdi da u uredskim prostorijama imaju zapaljene svijeće od ponedjeljka do petka. Iako ni u kojem slučaju nije utopija, pa ni oličenje idealnog društva, iako se suočava s problemima i izazovima kao i svaka druga zemlja, istinski vjeruje da Danska može biti uzor u pogledu poboljšanja kvalitete života građana.

 

„Imam najbolji posao na svijetu jer proučavam što nas čini sretnima. Radim u Institutu za istraživanje sreće, neovisnom tijelu stručnjaka koji se bave aspektima blagostanja, sreće i kvalitete života. Drugim riječima, zadaća nam je istraživati uzroke i posljedice ljudske sreće i raditi na poboljšanju kvalitete života svih građana u svijetu. Hygge je uživanje u društvu voljenih osoba, osjećaj pripadnosti domu, osjećaj da smo zaštićeni od vanjskog svijeta, da se možemo opustiti i uživati u zajedništvu bez riječi.“

Meik Wiking, autor knjige i izvršni predsjednik Centra za istraživanje kvalitete života

Meik Wiking

Hygge : Danski recept za sretan život

  • Mozaik knjiga 01/2017.
  • 288 str., meki uvez
  • ISBN 789531420921
  • Cijena 99.00 kn

Riječ 'hygge' izgovara se hu-ge, etimološki riječ je iz norveškog jezika i znači blagostanje, udobnost, zadovoljstvo, uživanje u blagodatima života i bližnjih. Najbolja stvar od svega je što je ovaj način opuštanja i uživanja u životu odvojen od materijalnih vrijednosti i temelji se na duhovnim vrijednostima.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –