Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 23.12.2009.

Nova digitalna knjiga : 'Kino Bosna' Zlatka Lukića

Na portalu digitalne-knjige.com, objavljena je još jedna nova, besplatna digitalna knjiga, roman "Kino Bosna" Zlatka Lukića.
 
"Kino Bosna" je treći roman iz Lukićeve "Banjalučke trilogije" u kojoj je prikazan razvojni put osobe koja je opčinjena filmom, tj. kinom. U motu romana autor ističe: "Život je kino" - ali pročitavši roman do kraja kao da je htio reći u smislu poslovice: Bosna je kino. Poglavlja su naslovljena po terminima kino predstava: pretpremijera, zatvorena projekcija, premijera, repriza itd... Skoro filmskim jezikom kao da piše scenarij, roman vrvi od dijaloga, ali i slikovitost ni u kom slučaju nije zapostavljena.

Pred nama se odvija film, a u zadnjem dijelu doista postoji mali scenario za kratkometražni film: "Cvrčak i mrav" - i opet se javlja odnos kreativca i vlasti, kojeg karakterizira netrpeljivost. I ovdje je prisutna primjetna doza humora, ali onog ironijskog, koji se graniči sa sarkazmom. S druge strane odlazi u stravično prikazivanje ratnih zločina kakva su se nažalost zaista događala.

Ovim romanom je autor zaokružio tematiku Banjaluke u kojoj se oduvijek sukobljavaju mozak ( pamet ) i metak (vlast) iz tri kuta. U "Posrtanju knjige" je dao preludij onome što će se događati u periodu između 1992/95, zatim je u "Karađozu" posegnuo za kompletnom pisanom prošlošću Banjaluke da prikaže bosanski suživot, da bi u "Kinu Bosna", u vremenskom rasponu 1965/95. elaborirao uzroke iz doba socijalizma koji su dobrim dijelom pridonijeli da se opet konfrontiraju mozak i metak. (Josip Filipović)
 
Tu knjigu, baš kao i sve ostale dosad objavljene knjige, možete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: www.digitalne-knjige.com/lukic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –