Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.11.2007.

Novi roman Dalibora Šimprage

Ovih je dana izdavačka kuća Durieux objavila novi roman Dalibora Šimprage "Anastasia" .

Riječ je o romanu koji zahvaća postratno hrvatsko društvo kroz priču o grupi urbanih mladih intelektualaca na razmeđu kaosa devedesetih i prvih specifičnih pitanja korporacijskog kapitalizma 2000-tih.

Roman je strukturiran u tri dijela: prvi i posljednji prate osnovni tijek fabule, dok je središnji, drugi dio analitički ekskurs u kojem se, iz psihijatrijske vizure, najprije tumače ispripovijedani događaji a potom se zaokreću prema konačnom raspletu.

Više o knjizi: "Anastasia"

O autoru:

Dalibor Šimpraga rođen je 1969. u Zagrebu. Radi kao urednik u tjedniku Globus. Devedesetih je sustavnije pratio književnu produkciju mlađih pisaca, te s Igorom Štiksom priredio antologiju novih hrvatskih prozaika 90-ih »22 u hladu« (Zagreb, 1999). Pod autorskim imenom Andrej Puplin godinama je objavljivao prozni serijal u zagrebačkom slengu »Kavice«, koje je 2002. objedinio u knjizi »Kavice Andreja Puplina« (Durieux, Zagreb). Odlomci serijala prevedeni su na engleski, slovenski, poljski, francuski i njemački, prema pojedinim je pričama glumac Hrvoje Zalar 1997. napravio monodramu, a režiser Branko Ištvančić 1998. snimio istoimeni film.

»Kavice« su tema jednog doktorskog (Sankt Peterburg) i dva magistarska rada (Zürich, Varšava), a već su nekoliko godina i na popisu literature kolegija stilistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U studenome 2006. izbor priča iz »Kavica« uvršten je u antologiju »Tales from Ten Cities« u izdanju manchesterske izdavačke kuće Comma Press.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –