Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 20.06.2017.

Odabrano pet finalista tportalove književne nagrade

Sjećanje šume Karakaš Damir
Ciganin, ali najljepši Novak Kristian

Desetu godinu zaredom tportal dodjeljuje književnu nagradu za najbolji hrvatski roman, a na natječaj je ove godine prijavljeno 47 naslova. Nakon odabranih 11 polufinalista, tportalov žiri stručnjaka koji čine pisac i urednik Miroslav Mićanović (predsjednik žirija), publicistica i književna kritičarka Katarina Luketić, spisateljica i kritičarka Jadranka Pintarić, prevoditeljica Ursula Burger te kazališni redatelj Ivica Buljan, odabrao je pet romana koji se nalaze u finalu:

U finale tportalove književne nagrade vrijedne 50 tisuća kuna žiri je uvrstio sljedeće naslove: "Stajska bolest" Slađane Bukovac, "EEG" Daše Drndić, "Sjećanje šume" Damira Karakaša, "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka i "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević.

Dobitnika desete tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman doznat ćemo 7. srpnja 2017.

Tportalova književna nagrada roman@tportal.hr pokrenuta je 2008. godine s ciljem valorizacije i promocije suvremene romaneskne produkcije u Hrvatskoj, a stručni žiri je tijekom deset godina rada pročitao, procijenio i ocijenio gotovo 500 romana. Nagradu su prethodnih godina dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" te autori Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia", Kristian Novak za roman "Črna mati zemla", Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete", Drago Glamuzina za roman "Tri", Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa", Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" te Slobodan Šnajder za "Doba mjedi".

Ovdje pročitajte kako je tportalov žiri obrazložio svoju odluku o odabiru pet ponajboljih romana izdanih u Hrvatskoj tijekom 2016. godine.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –