Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.10.2014.

Otvaranje manifestacije Perunu u pohode

Svečano otvaranje manifestacije i istoimene izložbe "Perunu u pohode"održat će se u utorak 7. listopada u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u organizaciji NSK i Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga.

Manifestacija, a i sama izložba je osmišljena kao prikaz znanstvenih istraživanja staroslavenske mitologije na prostoru Hrvatske.

Uz otvaranje izložbe bit će održano i predavanje "Mit u prostoru" Vitomira Belaja, prof. emeritus, i Jurja Belaja. Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 31. listopada 2014.

Program otvaraju Veseljko Velčić voditelj projekta Perunu u pohode i glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko.

Opsežna znanstvena istraživanja koja su uslijedila nakon otkrića Perunovog svetišta u mjestu Trebišća na Učki 2004. rezultirala su brojnim znanstvenim i stručnim radovima, skupovima, knjigama i ostalim publikacijama. Nove spoznaje i korištene znanstvene metode doprinijele su otkrivanju novih lokaliteta diljem Hrvatske što je neosporan dokaz prisutnosti Hrvata na ovim prostorima prije pokrštavanja u 9. stoljeću.

Štovanje staroslavenskih božanstava od strane Hrvata prije pokrštavanja u 9 st., ostavilo je niz neizbrisivih tragova koji se danas mogu razaznati u toponimima, narodnoj predaji i arhitekturi.
 

Program manifestacije:

7. listopada 2014. u 12 sati

Svečano otvaranje izložbe Perunu u pohode i predavanje "Mit u prostoru"; Vitomir Belaj i Juraj Belaj.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Josipa Leke i ostaje otvorena do 31. listopada 2014.

17. listopada 2014. u 12 sati

Predavanje "Tragom starih vjerovanja u kršćanstvu ranog i srednjeg vijeka"; Ante Milošević, ravnatelja Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

28. listopada 2014. u 10 sati

Okrugli stol: Projekt istraživanja i izgradnje modela za obilježavanje Perunove topografije – počeci stvaranja hrvatske nacije i države s ciljem formiranja koordinacijsko-strateške grupe za realizaciju projekta.

Sudjeluju: akademik Radoslav Katičić, Vitomir Belaj i Krešimir Krnic.
Moderator: Veseljko Velčić, voditelj projekta.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –