Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.02.2018.

Otvorenje izložbe ilustracija Vande Čižmek 'Igra'
Održava se
01.03.2018. u 19h

Otvorenje izložbe Vande Čižmek "Igra" održat će se u četvrtak, 1. ožujka u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu (Starčevićev trg 6).

Izložbu će otvoriti Isabella Mauro, Davor Schunk i Vanda Čižmek.

Izložbu je moguće razgledati od 1. ožujka – 29. ožujka 2018.
 

O izložbi:

Vrijeme zabluda ima neograničen rok trajanja. U tom kozmosu načelo etike i estetike odmiče te ostavlja ogroman prostor preslikama viđenoga. Tako zaborav ostaje u pamćenju. Nasuprot tome ekspandira posve svjež, raskošan, istinit i samosvojan kozmos zaigranosti. Kozmos Vande Čižmek.

Pisano djelo za djecu i mlade (redovito i odrasle) vapi za likovnim oblikovanjem, kvalitetnim grafičkim slogom, pa tako i ilustracijom. U svakom tom likovnom odnosu Vanda je kreativan vulkan bez zadrške. Zadivljujuća vještina zorna u njenom crtačkom rukopisu precizno dočarava motive novih svjetova izniklih iz pera mnogih spisateljica i spisatelja.

Linearni motivi na Vandinom crtaćem stolu poprimaju dodana značenja šireći horizonte zadane priče. Djevojčici koja šeće bajkovitom šumom Vanda dodaje sretne misli i pokojeg izgubljenog stvora, dječaku u snovima čuperke radosti, kućama u nizu dodanu vrijednost prošlih vremena. Te posebnosti nisu tek autoričin tren likovne lucidnosti već intelektualni i emocionalni mar za vrsnu komunikaciju koju čitatelj zauvijek prihvaća i pomoću nje oživljava zatomljene prostore svoje osobne mašte.

Ilustracija: Vanda Čižmek

Dodane vrijednosti koje Vanda utka svojim originalnim likovnim intervencijama ogledaju se prije svega u promišljenoj kompoziciji ilustracija, a odmah potom u grafizmima, detaljima  koji inteligentno sučeljeni stvaraju paralelne, suvisle priče. Njen grafizam nije sukob u  odnosu crnog i bijelog već njihov potpuni sklad, a svakako vrijedno dizajnersko rješenje. U tom crno-bijelom skladu Vanda na najbolji mogući način unosi izvornu strukturu koja grafizam do krajnosti oplemenjuje i oživljava. Boja je ovdje čimbenik koji u svoj svojoj snazi opravdava ideju emocije. Nenametljiva, a potpuna u svojoj raskoši nudi atmosferu šume, grada, sela, atmosferilija, igre...

U ilustracijama (crtežima!) ove vrsne autorice niti jedna linija ne uzima prostor bijele podloge greškom, niti jedna linija nije ‘višak’. Plohe stvaraju odnos planova i jasno sugeriraju okruženje. U takvom su okolišu junaci priče, čak i slučajni likovi, uvijek oblikovani na posve nov, a opet za autoricu karakterističan način. Njihova stanja i emocije nisu patetični izrazi već istiniti u njihovoj ljudskoj mjeri. Uz takvu vještu karakterizaciju povremena atropomorfizacija okoliša bez naglašavanja suvišnog gradi novi sklad Vandinih likovnih prikaza.

Posve novi svijet Vande Čižmek svojim jedinstvenim i visoko vrijednim likovnim standardima otvara nove prostore za maštu i likovno, ali i pismeno izražavanje. Potpun sklad etike i estetike.

Davor Schunk

Vanda Čižmek o sebi:

Ilustracija: Vanda Čižmek

Rođena sam osam dana prije Božića 1974. godine. Crtam još od pelena, zatim crtam u Školi za primijenjenu umjetnost, pa na Grafičkom fakultetu. Posljednjih godina crtam ilustracije za djecu i odrasle, a radim i kao grafička dizajnerica. Ilustrirala sam više slikovnica i knjiga za djecu, dječjih časopisa, slikovni udžbenik engleskog jezika za predškolce i zabavne ilustracije za odrasle. Članica sam ULUPUH-a, HDLU-a i HZSU-a. Živim i radim u Zagrebu.

Više: Radovi!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –