Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.05.2017.

Predstavljanje knjige 'Zagramer – Agramerski rječnik'
Održava se
01.06.2017. u 19h

Predstavljanje knjige "Zagramer – Agramerski rječnik" autora Tibora Otta Benkovića (Jesenski i Turk, 2017) održat će se u četvrtak 1. lipnja u 19 sati u Kulturno informativnom centru u Zagrebu (KIC, Preradovićeva 5).

Knjigu će predstaviti: Tomislav Pletenac (etnolog i antropolog, FF u Zagrebu),
Slađan Turković (germanist i lingvist, FF u Zagrebu) i Tibor Otto Benković, autor.

Voditelj: Goran Batina, urednik

Je li bok iz njemačkog – ili nije? Kaj je foršus? A cicnceker? Više od 5000 odgovora na ova i slična pitanja iz svijeta koji nestaje… Filološki rad T. O. Benkovića vrlo je pomno sačinjen rječnik, koji ima, bez pretjerivanja, golemu kulturno povijesnu vrijednost. Napravljen je na uzornom znanstvenom nivou, sadrži mnoštvo i manje poznatih podataka, na svim razinama pouzdane informacije, pa se može, zbog naše kulturne povijesti, čitati i kao štivo koje ima i beletristički naboj. Zagramer nije samo za Agramere, nego i za svakoga koji prepoznaje jezik u povijesti i povijest u jeziku. - akademik Viktor Žmegač

Zagramer je veliko i impresivno djelo koje znalački i sjajno popunjava prazninu između starih Agramera i novog naraštaja Zagrepčanaca. Bez poznavanja upravo ovog rječnika nemoguće je pratiti povijest, a pogotovo kulturnu povijest Zagreba. Stoga rječnik svojim stručnim i znanstvenim pristupom danas oživljava duh grada koji se posve izgubio posljednjih godina, što će on obilato nadoknaditi. - Vladimir Kranjčević, prof. emerit.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –