Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.03.2016.

Predstavljanje novoga mrežnog izdanja Hrvatski UDK Online
Održava se
04.03.2016. u 12h

Predstavljanje novoga hrvatskog UDK mrežnog izdanja Hrvatski UDK Online održat će se u petak 4. ožujka u 12 sati u seminarskoj dvorani na polukatu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Riječ je o jedinstvenom alatu na hrvatskome jeziku koji sadrži cjelovitu standardnu inačicu UDK s više od 70 000 oznaka, proširenu s više od 11 000 otpisanih brojeva.

Hrvatski UDK Online predstavit će njegova urednica Lidija Jurić Vukadin.


Hrvatski UDK Online najopsežnije je izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije dostupno na hrvatskome jeziku koje sadrži cjelovitu standardnu inačicu UDK s više od 70 000 oznaka, proširenu s više od 11 000 otpisanih brojeva. Najvažnije je obilježje hrvatskoga mrežnog izdanja da je ono uvijek sukladno s aktualnom inačicom UDK standarda UDC Master Reference File (UDC MRF). Zbog velikoga opsega nazivlja, posebno u područjima znanosti i tehnologije, Hrvatski UDK Online vrijedan je izvor indeksnih izraza i pojmova koji može poslužiti u prevođenju ili sastavljanju različitih strukovnih rječnika.

Online tablice opremljene su brojnim funkcijama koje pomažu pretraživanju i pregledavanju UDK sheme. Pristup otpisanim brojevima omogućen je kako bi knjižničari mogli provjeriti status otpisanih brojeva koji se još uvijek koriste u fondovima i vidjeti njihove uputnice. Servis se stalno razvija, a u planu je dodavanje funkcija provjere i rastavljanja složenih brojeva te abecedno-predmetno kazalo. Razmatra se i mogućnost povezivanja s predmetnim sustavima i skupnim katalozima.

Hrvatski UDK Online stručno je pomagalo za indeksiranje i klasificiranje s pomoću UDK. Namijenjeno je svim stručnjacima za klasifikaciju u knjižnicama i drugim bibliografskim informacijskim službama koje se služe hrvatskim jezikom. Riječ je o standardnome izvoru za korištenje UDK sheme koji nije ovisan o lokalnoj praksi i pravilima indeksiranja. Iako je sučelje nizom uputa i savjeta o klasificiranju prilagođeno korisnicima, podrazumijeva se da svi korisnici sustava posjeduju znanje o sadržajnoj analizi i klasificiranju prema UDK.

Uredništvo je Hrvatskoga UDK Online u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te ono neprekidno dopunjava hrvatski prijevod u središnjoj bazi prijevoda i radi na poboljšanju tablica. U svakome budućem proširenju UDC MRF korisnicima Hrvatskoga UDK Online uvijek će biti vidljiv cjelokupan UDC MRF, a nove dodane i izmijenjene oznake do prijevoda na hrvatski jezik sadržavat će privremeno engleski tekst.

UDK Online objavljuje i održava UDK konzorcij koji je vlasnik sadržaja i aplikacije te upravlja i održava servis u cijelosti. Vlasnik je hrvatske inačice UDK Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja je odgovorna za prijevod na hrvatski jezik i podršku korisnicima sustava.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –