Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.10.2007.

PROMOCIJA : Gradovi i bogatstvo naroda
Održava se
29.10.2007.

Predstavljanje knjige Jane Jacobs «Gradovi i bogatstvo naroda» u izdanju MetroPressa, održati će se u ponedjeljak, 29. listopada 2007. u 19:00 sati u Profil Megastoreu u Zagrebu (Bogovićeva 7).

Na promociji će sudjelovati :
Ratko Bošković (prevoditelj i urednik) i Marijan Ožanić (direktor Tehnološkog parka Zagreb).

Pokrovitelji promocije su Cotrugli Business Academy (CBA) iz Zagreba i Tehnološki park Zagreb.

***

Jane Jacobs
«Gradovi i bogatstvo naroda»

Promatrajući i analizirajući stvarne primjere iz čitave povijesti i sa čitavoga globusa, kanadska autorica Jane Jacobs briljantno je izvela i sistematizirala temeljne zakonitosti gospodarskog razvitka. Ustvrdila je da nacionalne ekonomije ne postoje, nego da se razvoj isključivo i jedino odvija u gradovima i gradskim regijama koje vlastitom proizvodnjom nadomještaju uvozne proizvode, za vlastitu potrošnju i za razmjenu s drugim gradovima na podjednakom stupnju razvoja. Pokazuje zašto se razvoj ne može kupiti ni presaditi, nego se “mora obaviti” kreativnim improvizacijama. Dokazuje da zaduživanje, subvencije, potpore i produljena vojna proizvodnja uništavaju gospodarstvo. Otkriva kako su se mnoge voluntarističke razvojne sheme u prošlosti pokazale kao preskupi promašaji, pa poučava što se može poduzeti da gradovi ne zaborave znanja i vještine kojima raspolažu, te da pokrenu i ubrzaju gospodarski razvitak. Zakonitosti koje je Jane Jacobs otkrila, kao i praktični savjeti koje daje, osobito su važni i vrijedni za sadašnji hrvatski razvojni trenutak.

Jane Jacobs jedna je od vodećih svjetskih teoretičarki razvoja gradova. Rođena je i odrasla u Sjedinjenim Državama, a najveći dio života, sve do nedavne smrti, provela je u Kanadi, u Torontu. Napisala je sedam knjiga, redom bestselera, prevedenih na mnoge jezike. Proslavila se knjigom «Smrt i život velikih američkih gradova»

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –