Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 13.04.2015.

Razgovor o vampirima u 'Obaveznoj lektiri' na radiju Yammat FM 102,5 Mhz
Održava se
13.04.2015. od 15:30h do 16h

Zemlja iza šume Perić Boris, Pletenac Tomislav


U današnjoj emisiji "Obavezna lektira" koju Moderna vremena priređuju za Radio Yammat FM gostuje Boris Perić - prevoditelj, pisac i jedan od naših najboljih poznavatelja vampirologije u domaćoj i svjetskoj književnosti.

Dracula Stoker Bram
Kao povod poslužila nam je knjiga "Zemlja iza šume : Vampirski mit u književnosti i na filmu" (izdavač: TIM press, 2015.) koju je Boris Perić objavio u koautorstvu s Tomislavom Pletencom, u kojoj su autori pokušali iscrtati bitne odrednice vampirskog mita u predaji i književnosti.

O Drakuli su pisali nebrojeni autori, od Johna Polidorija i Sheridana Le Fanua, preko Rudyarda Kiplinga i Gustava Meyrinka do Anne Rice i Stephena Kinga, dok su ga na velikom ekranu ovjekovječili velikani filmske umjetnosti poput Murnaua, Herzoga i Coppole. Slabašna referencija na Vlada Tepeša daje mu povijesno opravdanje, a bolne teme poput ksenofobije ili side čine ga dan-danas nadasve aktualnim.

Emisiju "Obavezna lektira" koju Moderna vremena priređuju za Radio Yammat FM na programu je svakog ponedjeljka od 15,30 sati na 102,5 Mhz!

Važno je zvati se Gregor Perić Boris
Praške priče Kafka Franz, Kisch Egon Erwin, Meyrink Gustav, Rilke Rainer Maria

Porazgovarat ćemo i o još dvije nedavno objavljene Perićeve knjige - autorske "Važno je zvati se Gregor" i "Praške priče" koju je priredio i preveo priče zastupljenih autora.


"Obavezna lektira" na programu je svakog ponedjeljka od 15,30 sati na 102,5 Mhz!

Emisiju uređuje Nenad Bartolčić Barney.

Boris Perić Tomislav Pletenac

Zemlja iza šume : Vampirski mit u književnosti i na filmu

  • TIM press 01/2015.
  • 190 str., meki uvez
  • ISBN 9789537177812
  • Cijena 115.00 kn

O Drakuli su pisali nebrojeni autori, dok su ga na velikom ekranu ovjekovječili velikani filmske umjetnosti poput Murnaua, Herzoga i Coppole. Slabašna referencija na Vlada Tepeša daje mu povijesno opravdanje, a bolne teme poput ksenofobije ili side čine ga dan-danas nadasve aktualnim.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –