Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 05.02.2007.

REGOČ : Najbolji strani animirani kratki film

Animirana bajka "Regoč" Helene Bulaja iz proslavljenog međunarodnog multimedijskog projekta "Priče iz davnine" Bulaja naklade, dobila je nagradu za najbolji kratki animirani strani film na festivalu "International Family Film Festival" u Hollywoodu! Nagrada je dodijeljena na ceremoniji koja se u nedjelju 4. veljače 2007. održala u kinu "Charlie Chaplin" u glasovitim studijima Raleigh.

Misija Međunarodnog festivala obiteljskog filma je promovirati "filmove prikladne za sve uzraste koji obrazuju i prenose pozitivne životne vrijednosti". Ukupno je na festivalu prikazano četrdesetak filmova iz 12 zemalja, a osim za - uglavnom neovisne - kratke i dugometražne igrane, te animirane filmove, nagrade su dodijeljene i za scenarije u nekoliko kategorija.

IFFF postoji od 1994. godine, prvi je festival specijaliziran za obiteljske filmove, te je tijekom proteklih 12 godina postao poznat kao glavno mjesto susreta producenata i kreativaca zainteresiranih za obiteljski film. Ove se godine zbog velikog interesa vezanog uz žanr obiteljskih filmova preselio iz grada Santa Clarita Valley u Kaliforniji u Hollywood.

Festival posebnu pažnju pridaje animaciji, te dodjeljuje poznatu nagradu "Friz Award", koju su od pokretanja festivala do danas dobili velikani animacije kao što su autor Zekoslava Mrkve, Tweetyja, mačka Silvestera i Brzog Gonzalesa slavni Isadore 'Friz' Freleng - po kojem je nagrada kasnije nazvana, zatim Joseph Barbera, Chuck Jones. Charles Schultz, Roy E. Disney, autori "Shreka" Andrew Adamson, Kelly Ashbury i Conrad Vernon, i drugi. Ove godine u povodu stotog rođendana ta posebna nagrada ponovno je posthumno dodijeljena Frizu Frelengu.

Animirani film "Regoč" posljednji je od ukupno osam animiranih filmova i interaktivnih slikovnica iz projekta "Priče iz davnine". Projekt i filmovi koji ga čine do sada su, od 2002. godine do danas, uspješno predstavljeni ili nagrađeni na tridesetak međunarodnih festivala novih medija i animiranog filma, između ostaloga i na onima najvažnijima (FlashForward San Francisco, Annecy, Ottawa, Seul...). "Regoč" je početkom prosinca 2006, zajedno s još tri animirana filma ("Jagor", "Ribar Palunko" i "Neva"), objavljen na CD-ROM-u "Priče iz davnine - II. dio", na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

Vijest • 18.12.2006.

Regoč u Hollywoodu

– Pretraži sve članke –