Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.06.2017.

Riječki vRIsak predstavlja maltešku autoricu Clare Azzopardi
Održava se
05.06.2017. u 19h

Clare Azzopardi (foto: Virginia Monteforte)

Iza svake je ostalo ime Azzopardi Clare

U sklopu 10. riječkog festivala autora i sajma knjiga vRIsak koji se od 31. svibnja do 10. lipnja 2017. godine održava u Rijeci (i u Velom Lošinju) gostuje nagrađivana malteška spisateljica Clare Azzopardi koja će u programu Europom u 30 knjiga predstaviti svoju zbirku kratkih priča "Iza svake je ostalo ime" (V.B.Z., 2017; prijevod: Marina Horkić).

"Iza svake je ostalo ime" knjiga je osam priča o osam žena nagrađena Malteškom nacionalnom književnom nagradom. Biti „stvarna“ žena i biti Maltežanka potka je svih priča, a Azzopardi je, kako i sama napominje, željela dati glas ženama različitih provenijencija i osobnosti (radnice, pjesnikinje, prosjakinje...) jer u malteškoj književnosti žene su najčešće prikazivane kroz stereotipe: žena kao majka, kao inspiracija ili kao prostitutka.

Clare Azzopardi (1977.) predaje književnost na Sveučilištu na Malti. Svoju prvu zbirku kratkih priča "Zelena linija" objavila je 2006. godine. I za tu je knjigu nagrađena Malteškom nacionalnom književnom nagradom, kao i za zbirku "Iza svake je ostalo ime" (2014.). Dobitnica je i Malteške književne nagrade za dječju književnost.

U svojim djelima eksperimentira s jezikom i stilskim registrima te otvara i kontroverzne društvene i političke teme. Istaknula se radom na projektima malteške nevladine organizacije Inizjamed čiji je cilj promovirati književnost na Malti i izvan nje. Inizjamed je organizirao mnoge književne festivale i radionice i pridonio promociji malteške književnosti u svijetu. Djela su joj prevedena na više stranih jezika, a objavljivana su i u mnogim svjetskim književnim časopisima i zbornicima (Transcript, In Focus, Cuirt 21, Skald, Words without Borders, Novel of the World...).

Godine 2016. na Londonskom sajmu knjiga proglašena je jednim od deset Novih glasova Europe u sklopu projekta Literary Europe Live koji je pokrenula međunarodna platforma za poticanje književne razmjene Literature Across Frontiers.

– Clare Azzopardi –

Program, vRIsak
5. lipnja 2017. godine, ponedjeljak

11,00 h
Vrisak Junior: Davor Šunk i slikovnice za najmlađe – upoznajte Miru i Maru i patuljka Mudrića
Gradska knjižnica Rijeka, Dječji odjel Stribor – Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6

18,00 h
U fokusu
Maroje Mihovilović: Mi djeca Solferina
Sudjeluju: Maroje Mihovilović, Vojo Šiljak
Ex libris – Riva Boduli 3b

19,00 h
Europom u 30 knjiga
Clare Azzopardi: Iza svake je ostalo ime
Sudjeluju: Clare Azzopardi, Sandra Ukalović
Book caffe Dnevni boravak – Ciottina 12a

20,00 h
U fokusu
Srđan Dragojević: Rane i dve priče za novu deceniju
Sudjeluju: Srđan Dragojević, Dragan Rubeša
Book caffe Dnevni boravak – Ciottina 12a

21:00 h
Vrisak Cinema: filmovi snimljeni prema knjigama iz biblioteke Europom u 30 knjiga – Pozdrav s Marijom (Poljska)
Mini Art-kino Croatia – Krešimirova 2

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –