Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.03.2017.

Splitska Bookvica : O vjeri u dijalog između sekularnog i religijskog
Održava se
30.03.2017. u 20:30h

Književni program Bookvica u splitskom klubu Quasimodo predstavlja knjigu „Vjera u dijalog: Sekularno i religijsko“, objavljenu u izdanju riječkog Centra za kulturu dijaloga i Ex librisa. U razgovoru će sudjelovati urednici knjige Nebojša Zelič i Zoran Grozdanov, bosanski franjevac fra Drago Bojić te novinari Viktor Ivančić i Predrag Lucić (potonji će moderirati razgovor).

Na prvi pogled u knjizi su suprotstavljeni svećenici i teolozi s jedne te ateistički intelektualci s druge strane. No oni nerijetko zamjenjuju uloge pa se svećenici i teolozi pretvaraju u najžešće kritičare crkve i religije, dok ateistički pisci postaju branitelji izvornoga kršćanstva. Riječ je, istodobno, o nekim od najuglednijih imena: s crkvene strane, u knjizi su fra Ivan Šarčević, sveučilišni profesor teologije i gvardijan franjevačkoga samostana Svetog Ante na Bistriku u Sarajevu, koji razgovara s novinarom, pjesnikom i piscem Predragom Lucićem. Tu je fra Drago Bojić, bivši profesor na katoličkoj teologiji i urednik časopisa Bosne Srebrene "Svjetlo riječi" u razgovoru s novinarom i utemeljiteljem Feral Tribunea Viktorom Ivančićem. Njemački teolog Norbert Reck govori o konceptu „homoseksualnosti“ kao rasističkome, za razliku od „gay“ pristupa životu, koji „vjeruje u slobodu i pravo svakog ljudskog bića da živi život koji mu/joj najbolje odgovara“. Njemačka teologinja Regina Ammicht-Quinn govori o pravu žena da odluče što će sa svojim tijelima i svojim životima, dok Teresa Forcades, španjolska benediktinska redovnica, liječnica i feministica zastupa stav da privatno vlasništvo ne može biti apsolutno pravo i ističe da kapitalizam ubija, nije ga moguće reformirati i moramo ga zamijeniti.

Prema riječima novinara Novog lista, Borisa Pavelića, riječ je o „društveno dobronamjernom, a misaono dubokom, ponekad i revolucionarnom djelu, koje na svjetlo dana izvlači često zakrivene potencijale ovoga društva za istinskim svjetonazorskim dijalogom i razumijevanjem“.

U tradicionalnoj nagradnoj igri netko će iz publike osvojiti knjigu koja se predstavlja.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –