Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.08.2016.

Stručni skup Motivacija i strategije za poticanje čitanja
Održava se
08.09.2016. u 10h

Stručni skup Hrvatskoga čitateljskog društva Motivacija i strategije za poticanje čitanja održat će se 8. rujna 2016. povodom obilježavanja Međunarodnoga dana pismenosti 2016. godine. Ovogodišnji stručni skup održat će se od 10 do 15 sati u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu (Masarykova 28).

Svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti (8. rujna) Hrvatsko čitateljsko društvo organizira stručni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti i poticanja rasprava o pismenosti(ima) i dobrobitima čitanja. Stručnim skupom želi se naglasiti što utječe na motivaciju za čitanjem i njen intenzitet, na koje načine knjižničari, profesori, djelatnici udruga i ustanova te izdavači motiviraju, potiču sklonosti prema čitanju kod građana svih dobi, razvijaju pozitivne stavove i mišljenja o čitanju, naglašavaju vrijednosti čitanja, nagrađuju trud i proširenje interesa čitatelja te potiču intrinzičnu motivaciju spram čitanja. Svatko od čimbenika u procesu poticanja čitanja – od škola, knjižnica, nakladnika, udruga, sveučilišta i dr. – na svoj način motivira na čitanje i potiče kulturu čitanja.

Na skupu će kroz pozvana izlaganja biti predstavljeni i primjeri dobre i djelotvorne prakse u području motivacije i poticanja kulture čitanja. Jednako kao što čitanje doprinosi razvijanju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i posljedično oblikovanje kompetentnih čitatelja.

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju Međunarodnoga dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Kao dan obilježavanja odabran je 8. rujan, a UNESCO je s obilježavanjem Međunarodnoga dana pismenosti počeo već sljedeće, 1966. godine.

Hrvatsko čitateljsko društvo tradicionalno Međunarodni dan pismenosti obilježava stručnim skupom kojim se okuplja stručna javnost i potiče rasprava o pismenosti i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu.

– Stručni skup Motivacija i strategije za poticanje čitanja - program –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –