Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.03.2006.

Tribina posvećenu IRANSKOJ KINEMATOGRAFIJI
Održava se
10.03.2006.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Akademija dramske umjetnosti, u suradnji s Veleposlanstvom Islamske Republike Iran i Hrvatskim filmskim savezom, priređuju u petak, 10. ožujka 2006. tribinu posvećenu IRANSKOJ KINEMATOGRAFIJI, uz projekciju dugometražnog igranog filma "Svijeća na vjetru" (Sham'i dar baad, 2004), iranske redateljice Pouran Derakhshandeh.

Nakon projekcije u Velikoj kazališnoj dvorani Akademije dramske umjetnosti, bit će predstavljena autorica filma te još dvije iranske redateljice, Ferial Behzad i Ensiyeh Shah Hosseini, čiji će filmovi biti prikazani u Ciklusu iranskoga filma u kinu Tuškanac, od 8. do 13. ožujka. S obzirom na dominaciju autorica u ovogodišnjem ciklusu iranskoga filma, u fokusu razgovora s redateljicama bit će položaj, uloga i prikaz žene u iranskome društvu, kulturi i kinematografiji.

Pouran Derakhshandeh, iranska redateljica, scenaristica i producentica. Rođena je 1951. godine, a diplomirala je 1973. godine na teheranskom sveučilištu na odjelu za tv i filmsku režiju. Nakon završetka studija počela je snimati kratke filmove i pisati tv drame. Tijekom Iranske revolucije kasnih sedamdesetih nastavila je pisati za televiziju. Za vrijeme Iransko-iračkog rata osamdesetih godina snimala je kratke filmove i prešla na dugometražnu filmsku formu. S dugometražnim debijem "Mute Contact" (1986) probila se kao vodeća iranska redateljica. Njen idući film "Little Bird of Happiness" (1987) osvojio je 5 nagrada na Fajr filmskom festivalu, a nakon njega snimila je "Passing Through the Dust" (1988), "Lost Time" (1989), "Bitterland" (1997), "Love Without Frontiers" (2000) i "Candel in the wind" (Sham'i dar baad, 2004).

Projekcija filma "Svijeća na vjetru" počinje u 12 sati.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –